stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Državljani EU ne podpirajo bruseljske begunske politike

Deli na:
Državljani EU ne podpirajo bruseljske begunske politike

Foto: Bobo

V nobeni državi EU begunske politike Bruslja ne podpira tretjina ljudi, v Grčiji jo zavrača celo 94 odstotkov državljanov.

Javnomnenjska raziskava washingtonskega raziskovalnega centra Pew je pokazala, da so državljani Evropske unije (EU) zelo nezadovoljni s politiko Bruslja do migrantskega oziroma begunskega vprašanja. Od večinskega odobravanja politike »dobrodošli begunci« nemške kanclerke Angele Merkel je takih ostala le še dobra četrtina Nemcev, nasprotnikov toplega sprejema predvsem muslimanskih prišlekov v gospodarsko najmočnejšo evropsko državo je že več kot dve tretjini.

Zgodilo se je tisto, kar smo napovedali že lani, še preden so migranti, od katerih se je večina lažno predstavljala, da bežijo pred vojno in pričakovala status begunca. Od prvotne evforije, da je treba migrantom, med katerimi naj bi bili sami inženirji, pisatelji, malodane astrofiziki, ki bodo pognali evropsko gospodarstvo v višave, pomagati, je ostalo bore malo. Izkazalo se je, da gre večinoma za neizobražene ljudi, za ekonomske migrante, ki od Evrope pričakujejo predvsem socialne transferje.

To so počasi spoznali tudi Evropejci, zato tak rezultat inštituta Pew. V Grčiji begunsko politiko Bruslja podpira le še pet odstotkov državljanov, na Švedskem, ki je bila do migrantov najbolj odprta, samo še deset odstotkov.

 Drugod ni prav nič večje podpore. Na vprašanje, ali odobravajo ali zavračajo begunsko politiko EU, je 77 odstotkov Italijanov odgovorilo, da jo zavračajo. Takih je 75 odstotkov Špancev, 72 odstotkov Madžarov, 71 odstotkov Poljakov ter 70 odstotkov Britancev in Francozov. Še najbolj so zadovoljni z Brusljem Nizozemci (31 odstotkov), to pa ni niti tretjina.