Peter Grk Svet24.si

Čez pet do deset let bodo razmere v mednarodni ...

Will Smith Svet24.si

Will Smith z eno potezo potopil 80-milijonski ...

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

66-2-4-erjavec4 mm Ekipa24.si

Predsednik KZS Matej Erjavec: Razlogi za ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Svet

Država v šoku: pokol v domu za starejše, morilec ubil mamo in še četverico

Deli na:
Država v šoku: pokol v domu za starejše, morilec ubil mamo in še četverico

Strelski incident v Daruvarju na Hrvaškem. - Foto: Bobo

V strelskem napadu v domu za starejše v hrvaškem Daruvarju je danes dopoldan oboroženi moški ubil najmanj šest ljudi, še toliko jih je ranil, je sporočila policija. Napadalca so policisti kmalu po incidentu pridržali v bližnjem lokalu.

Po neuradnih informacijah je moški vstopil v objekt in s pištolo začel streljati na ljudi. Pri tem jih je ubil pet, med njimi naj bi bila po poročanju medijev tudi napadalčeva mati. Še ena oseba je nato umrla v bolnišnici, je v Daruvarju v družbi generalnega državnega tožilca Ivan Turudića potrdil šef tamkajšnje policije Nikola Milina.

Ranjenih je še najmanj šest ljudi. Trije so domnevno v kritičnem stanju, dva pa zunaj smrtne nevarnosti, več podatkov ni. V incidentu je bilo ubitih pet varovank in ena uslužbenka manjšega zasebnega doma za starejše in nemočne.

Po pričevanjih očividcev je napadalec po streljanju odšel s kraja zločina in se usedel v bližnji lokal, kjer si je naročil pijačo. Tam so ga nato pridržali policisti.

Po neuradnih informacijah časnika Jutarnji list je 51-letni napadalec K. P. veteran vojne na Hrvaškem. Lokalni slavonski mediji pišejo, da je osumljenec upokojeni pripadnik vojaške policije s preteklostjo groženj z orožjem, ki ima težave z alkoholom.


Milina je potrdil, da je policija osumljenca v preteklosti obravnavala trikrat, nazadnje pred enim mesecem, ko se je sprl z znancem, ki je pri tem utrpel hujše poškodbe. Oba sta bila v času incidenta, ki ga policija še preiskuje, vinjena.

Leta 2004 je policija preiskovala tudi primer družinskega nasilja, ko pa je K. P. fizično obračunal z očetom. Osumljenec ni imel registriranega strelnega orožja.

Hrvaški premier Andrej Plenković je iz Splita izrazil zgroženost nad incidentom. Kot je zapisal na omrežju X, bodo Daruvar oz. bolnišnico v bližnjem Pakracu danes obiskali trije ministri njegove vlade - zdravstveni minister Vili Beroš, notranji minister Davor Božinović in minister za delo Marin Piletić. Pretresenost nad zločinom je v izjavi za javnost izrazil tudi predsednik Zoran Milanović.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić je za javno radiotelevizijo HRT potrdil, da bodo varovance - šlo naj bi večinoma za nepokretne osebe - premaknili v drug dom.

Daruvar je manjši kraj v Slavoniji, približno na pol poti med Zagrebom in Osijekom.