stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Draghi najvplivnejši v Evropi, na seznamu 'motilcev' tudi Čeferin

Deli na:
Draghi najvplivnejši v Evropi, na seznamu 'motilcev' tudi Čeferin

Predsednik ECB Mario Draghi. - Foto: Reuters

Bruseljski spletni portal Politico je v sredo objavil svoj seznam najvplivnejših oseb v Evropi, na vrh katerega se je uvrstil italijanski premier Mario Draghi. Na eni izmed lestvic je sedmo mesto zasedel tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Dragi je na položaju najvplivnejše osebe v Evropi nasledil nekdanjo nemško kanclerko Angelo Merkel, katere odhod je po pisanju Politica izpraznil mesto dejanskega voditelja Evrope.

"Vse od brexita je Evropski uniji manjkal tretji močan igralec, ki bi stal nasproti Parizu in Berlinu. Z Draghijem ima Italija voditelja, ki lahko državo popelje v središče evropskega dogajanja, prav tako kot odhod nemške kanclerke Angele Merkel zanj odpira prostor za de facto voditelja Evrope, vsaj pri gospodarskih vprašanjih," zapiše Politico.

To naj bi bilo zlasti res, če bo Draghiju uspelo utrditi delovno zavezništvo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in novim nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, s katerima bi oblikovali trio, ki da bi lahko dramatično spremenil način delovanja Evrope.

Preostalih 27 oseb, ki jih je Politico prepoznal kot vplivne, je razdeljenih v tri kategorije - osebe dejanj, med katere spadajo tisti z izvršno močjo, sanjače oz. tiste, ki predstavljajo ideje, ki sprožajo razprave, ter motilce, med katere uvršča najbolje umeščene za spremembo načina delovanja na določenem področju.



Razvrstitev odseva iskanje ljudi, ki bi lahko v prihodnjem letu imeli največ vpliva v evropskih politikah. 17 mest na lestvicah zavzemajo politiki, pridružujejo pa se jim ljudje, ki delujejo na različnih področjih - od okolja, gospodarstva, prava do tehnologije. Skupno je na njih 17 moških in 11 žensk.

Med tistimi, ki ne prihajajo iz politike, sta denimo astronavtka Evropske vesoljske agencije Samantha Cristoforetti in generalna direktorica Svetovne trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala, pa tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je zasedel sedmo mesto na seznamu t. i. motilcev.

Kot predsednik Uefe je Čeferin "v središču bitke glede prihodnosti najbolj priljubljene prostočasne dejavnosti na svetu", piše Politico. Potem ko se je postavil po robu nekaj največjim klubom v Evropi glede ustanovitve superlige, 54-letnik sedaj zavrača predlog Fife, da bi organizirala svetovno nogometno prvenstvo vsaki dve leti.

Politico ob tem piše še o njegovem napetem odnosu s slovenskim premierjem Janezom Janšo in dodaja, da bi se Čeferin, če bi se kdaj naveličal športa, lahko preizkusil v nacionalni politiki.