sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dovolj imajo nasilja migrantov, zato so vzeli pravico v svoje roke

Deli na:
Dovolj imajo nasilja migrantov, zato so vzeli pravico v svoje roke

Foto: Reuters

Prebivalci naselja Tärnsjö so dolgo trpeli nasilje, kraje in vlome migrantov, dokler jim pred dnevi ni prekipelo. Rekli so: »Dovolj je.« Zbrala se je skupina najstnikov in jim vrnila, s čimer so začeli tujci – metali so kamenje in druge predmete na migrantski center.

V svobodnih družbah velja, da lahko državljani sami zaščitijo sebe, svojo družino in premoženje, če tega ne stori država. In ravno to se je zgodilo v švedskem naselju Tärnsjö z nekaj več kot tisoč prebivalci. Domačini so se upirali, da bi v njihov kraj prišli migranti, in opozarjali, da bo lahko prišlo do konflikta. Septembra so domačini začeli opažati, da se je krepko povečalo število vlomov in kraj, migrantski najstniki pa so se zabavali tako, da so metali kamenje v avtomobile lokalnih prebivalcev.

Tobias Willhall, prebivalec naselja, je za Daily Mail povedal, da so za blome in kraje odgovorni migranti. »Imigranti so nam povzročili številne težave. Imam prijatelja, iz katerega skladišča so migranti ukradli kolesa,« je dejal. Svetnik naselja Micahael Ohman pa je razločil, da se to dogaja zato, ker švedske oblasti niso poslušale lokalnih prebivalcev, ki so nasprotovali migrantskemu centru.

»Bili so pretepi med migranti in ljudmi, ki živijo tukaj. Vaška integracija slabo deluje, kjer ljudje ne želijo migrantom v svoji vasi. To ni več srečna skupnost, ona je razdeljena in ni več ugoden kraj za življenje,« je povedal Ohman in dodal: »Imamo najvišjo stopnjo davka v državi, ker mi plačujemo za migrante.«

Negazi, migrant iz Eritreje, je novinarjem razložil, zakaj prihaja do trenj. »Težava je, ker je v vasi dolgočasno živeti,« je dejal. Seveda, ker je dolgočasno, potem razbijaš avtomobile lokalnih prebivalcev, kradeš in vlamljaš. Da tako preženeš dolgčas ali kaj? Sicer je dodal: »Poleg tega, da je dolgočasno in nimam kaj delati, je edina stvar, na katero imam pripombe ta, da je potrebno zelo veliko časa, da na Švedskem dobiš azil.«

Čeprav so avtohtoni vaščani že septembra pozivali policijo, naj pride k njim, saj so migranti nasilni, mečejo kamenje, uničujejo zasebno lastnino, kradejo in vlamljajo, so prišli šele sedaj, ko so jih poklicali migranti, češ da jih je s kamenjem napadla skupina domačih najstnikov. Jasno, tudi levičarji so se oglasili, češ da gre za jasen izraz rasizma, ksenofobije in nestrpnosti, čeprav je bilo vse samo logična reakcija v obrambi svojih življenj in premoženja.