Revija Reporter
Svet

Dosmrtni zapor za skrajneža, ki se je zaletel v množico pred londonsko mošejo

STA

3. feb. 2018 6:00

Deli na:

Darren Osborne iz Cardifa je oče štirih otrok.

Profimedia

Sodišče v Londonu je včeraj 48-letnega moškega, ki je junija lani s kombijem zapeljal v skupino muslimanov pred mošejo na severu Londona, obsodilo na dosmrtni zapor.

Tam bo moral presedeti najmanj 43 let. V napadu je umrl moški, še 12 ljudi pa je bilo ranjenih.

Darrena Osborna, ki prihaja iz Cardiffa v Walesu, so obsodili s terorizmom povezanih umora in poskusa umora. Osborne je obtožbe zanikal.

"Šlo je za teroristični napad. Želeli ste ubijati," je ob branju sodbe povedala sodnica Bobbie Cheema-Grubb, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodnica je potrdila, da se je napadalec "hitro radikaliziral".

Vodja protiteroristične enote britanskega tožilstva Sue Hemming je poudarila, da so bili preiskovalci že od začetka preiskave jasni, da je šlo za teroristični napad. "Darren Osborne je napad načrtoval in izvedel zaradi sovraštva do muslimanov," je povedala.

Moški je v napadu v bližini mošeje v Finsbury Parku in še ene manjše molilnice s kombijem zapeljal v množico muslimanskih vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi. Pri tem je bilo ranjenih 12 ljudi. Ubit pa je bil 51-letnik, ki je utrpel več poškodb. Zaradi težav z nogo so mu sicer pomagali že pred tem, nato pa je vanje zapeljal kombi.

Napad je bil četrti v treh mesecih v Veliki Britaniji, skupaj je v njih umrlo 35 ljudi, okoli 200 pa jih je bilo poškodovanih.