zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dosmrtni zapor za skrajneža, ki je umoril britansko poslanko

Deli na:
Dosmrtni zapor za skrajneža, ki je umoril britansko poslanko

Foto: Getty Images

Na londonskemu sodišču so včeraj skrajneža Thomasa Mairja zaradi umora britanske poslanke in nasprotnice brexita Jo Cox obsodili na dosmrtni zapor.

Mair je poslanko umoril teden dni pred referendumom, na katerem so Britanci junija izglasovali izstop Velike Britanije iz EU.

Porota je včeraj po dobri uri zasedanja razsodila, da je 53-letni Mair kriv umora Coxove, ki jo je trikrat ustrelil in večkrat zabodel. Sodnik je obrazložil, da bil umor politično motiviran, saj je Mair zagovarjal prevlado belcev nad ostalimi.

Umor je načrtoval več tednov. Poglobil se je v življenje Coxove, matere dve otrok, raziskoval pretekle umore poslancev in umore žensk. Sodnik je zato sklenil, da je edina možna kazen dosmrtna ječa. Mair lahko predčasno zapusti zapor le v primeru, da ga izpusti britanski notranji minister, navaja britanski BBC.

Na sodišču so med drugim izvedeli, da je Mair, medtem ko je streljal, vzklikal Britanija najprej, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskovalci so poleg tega na domu nekdanjega vrtnarja našli večjo zbirko knjig o nemški vojaški zgodovini, holokavstu in nacizmu ter kip orla, ki je bil simbol tretjega rajha.



Po branju obsodbe, je Brendan Cox, soprog umorjene, dejal, da je šlo za politično dejanje in dejanje terorizma. O svoji ženi je povedal: "Jo so zanimali vsi, nje ni gnal naprej njen ego, ampak želja, da pomaga."

Sprva so pričakovali, da bo sojenje, ki se je začelo 14. novembra, trajalo tri tedne. Mair se oktobra na sodišču ni želel izreči o krivdi, vendar je sodnik v skladu s sodnim postopkom zabeležil, da se je izrekel za nedolžnega po vseh točkah obtožnice.

Po poročanju medijev je bil Mair samotar, ki se je zdravil zaradi duševne bolezni in simpatiziral z ameriškimi in južnoafriškimi belskimi rasističnimi skupinami. 41-letno laburistko Coxovo je ubil, ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci v svojem domačem okraju na severu Anglije.

Umor poslanke, zagovornice obstanka Otoka v EU, je med politiki in komentatorji sprožil razpravo o ostri retoriki, ki so jo ob zaključku referendumske kampanje uporabljali nekateri zagovorniki in nasprotniki brexita.