Revija Reporter
Svet

Dosmrtni zapor za britanskega islamista, ki je načrtoval pokol na koncertu Eltona Johna

STA

4. jul. 2017 10:47 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

V Veliki Britaniji je bil v ponedeljek 19-letnik obsojen na dosmrtni zapor zaradi načrtovanja islamističnega napada.

Med morebitnimi tarčami je bil koncert glasbenika Eltona Johna. V zaporu bo moral preživeti najmanj 16 let, preden lahko zaprosi za pomilostitev.

Haroon Syed iz Londona je aprila priznal, da je med aprilom in septembrom lani pripravljal teroristični napad, ki bi ga izvedel ob obletnici napadov v ZDA 11. septembra. Med možnimi tarčami sta bila londonska nakupovalna ulica Oxford Street in koncert Eltona Johna v Hyde Parku.

Med drugim je priznal, da je poskušal pridobiti mitraljez, pištole, samomorilski jopič in bombo. Sredstev za to mu ni uspelo pridobiti prek posojil na banki, zato se je obrnil na spletne forume, kjer je z njim v stik stopil predstavnik policije, ki se je izdajal za skrajneža.

Od njega je Syed med drugim želel pridobiti bombo, polno žebljev, da bi jo lahko razstrelil na območju, kjer bi bilo čim več ljudi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Syed naj bi glede na navedbe policije obžaloval svoja pretekla prepričanja, a kot je odločil sodnik, je v preteklosti predstavljal izjemno tveganje in bil "zavezan izvedbi množičnega umora". Poudaril je, da ga ni v dejanja nihče zvabil, temveč je postal "globoko predan ideologiji brutalne in barbarske organizacije".

Ko so ga 8. septembra lani aretirali, je policiji dejal, da je koda za njegov prenosni telefon ISIS, ena od kratic za skrajno skupino Islamska država.

Njegov brat, 23-letni Nadir Syed, je bil junija lani prav tako obsojen na dosmrtni zapor zaradi načrtovanja napada z obglavljenjem leta 2014. V zaporu bo moral preživeti najmanj 15 let.