Revija Reporter
Svet

Dosmrtna ječa za džihadista, ki je moril v Judovskem muzeju

STA

12. mar. 2019 10:48 Osveženo: 10:50 / 12. 3. 2019

Deli na:

Francoski džihadist Mehdi Nemmouche.

Twitter

Francoza Mehdija Nemmoucha, ki ga je sodišče prejšnji teden spoznalo krivega umora štirih ljudi v islamističnem napadu na Judovski muzej v Bruslju pred skoraj petimi leti, so danes obsodili na dosmrtno ječo. Njegovega pajdaša Nacerja Bendrerja pa so obsodili na 15 let zapora. Oba se sicer lahko na odločitev sodišča še pritožita.

Preden so se v ponedeljek po sklepnih izjavah porotniki in sodniki umaknili, je Nemmouche le dejal, "da gre življenje naprej", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodniki, ki so kazen izrekli danes v zgodnjih urah, so ocenili, da 33-letnik ni izkazal nobenega obžalovanja. Tožilec Yves Moreau pa je dodal, da je Nemmouche strahopetnež. "Ubil si ljudi, tako da si jih ustrelil v hrbet, ubil si staro žensko tako, da si jo ustrelil z jurišno puško, ubijal si, ker uživaš v ubijanju," je dejal.

Bendrerja, ki je Nemmouchu pomagal pri načrtovanju napada, pa so obsodili na 15 let zapora. Francoz je na sodišču dejal, da obžaluje, da je kadarkoli spoznal Nemmoucha, saj da "ni niti človek, ampak pošast".

Obsojena bosta kazen prestajala v Franciji.

Francoski džihadist, ki se je leto dni v Siriji boril za skrajno skupino Islamska država, je s puško kalašnikov in pištolo v bruseljskem Judovskem muzeju 24. maja 2014 ustrelil štiri ljudi. Trije so bili na mestu mrtvi, eden pa je umrl kasneje v bolnišnici.

Danes 33-letni Nemmouche na sojenju ob izreku sodbe ni pokazal nobenih čustev. Nemmouche je v manj kot 90 sekundah hladnokrvno ubil štiri žrtve, vendar je obtožbe med sojenjem zanikal.

V Judovskem muzeju je ustrelil par iz Izraela, Francozinjo in Belgijca. Šest dni po napadu so ga prijeli na jugu Francije. Kasneje so ga francoski organi izročili Belgiji. Ob aretaciji je imel pri sebi med drugim kalašnikovko, ki je bila ovita v zastavo IS.