stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump vojski ukazal napade na tarče v Siriji, v Damasku odmevajo eksplozije

Deli na:
Trump vojski ukazal napade na tarče v Siriji, v Damasku odmevajo eksplozije

Ameriški predsednik Donald Trump je v nenapovedanem nagovoru naciji povedal, da je vojski ukazal natančne napade na zmogljivosti kemičnega orožja režima sirskega predsednika Bašarja Asada, ki potekajo v sodelovanju s silami Francije in Velike Britanije. Trump je med drugim še opozoril Rusijo in Iran pred sodelovanjem z Asadovim režimom.

Trumpova odločitev je bila pričakovana potem, ko so ZDA in zaveznice Asadov režim obtožile, da je pretekli teden v mestu Duma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 40 ljudi. Asadova zaveznica Rusija je skušala napade odvrniti z izredno sejo Varnostnega sveta ZN v petek, ki pa se je končala brez soglasja o poti naprej.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima," je dejal Trump.

Zadnji "zloben in odvraten" napad s kemičnim orožjem v Dumi je Trump označil za dejanje pošasti. Dejal je, da je namen tokratnih napadov odvrniti proizvodnjo, širitev in uporabo kemičnega orožja v Siriji, kar je v nacionalnem interesu ZDA

Ameriški predsednik je napovedal, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle proizvesti trajnega miru in usoda regije je v rokah njenih prebivalcev.

Trump je Rusijo in Iran opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. "Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev," je dejal Trump.

Rusijo je naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013 namreč, da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. "Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede," je dejal Trump in dodal, da se mora Rusija odločiti ali bo nadaljevala po tej temni poti ali pa se bo pridružila civiliziranim državam.



ZDA so v petek premaknile v bližino Sirije dodatne pomorske zmogljivosti za napade z raketami tomahawk, ruska vojska pa je zavzela prizorišče domnevnega napada s kemičnim orožjem v Dumi. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je v četrtek opozoril, da ne izključuje možnosti spopada med ZDA in Rusijo zaradi Sirije.

Kmalu po Trumpovih besedah so začele tiskovne agencije poročati o velikih eksplozijah v Damasku. O napadih je zgodaj zjutraj v soboto poročala tudi sirska državna televizija.

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.

Ameriški obrambni minister James Mattis je kmalu po napovedi predsednika Donalda Trumpa, da so skupaj z Veliko Britanijo in Francijo sprožili "trajne" napade na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja, dejal, da več od uvodnih napadov danes zjutraj po srednjeevropskem času za zdaj ne načrtujejo.

Mattis, ki je še v četrtek dejal, da čaka na dokaze, da je režim sirskega predsednika Bašarja Asada pred tednom dni v Dumi uporabil kemično orožje, je na novinarski konferenci v Pentagonu dejal, da ne dvomi v Asadovo odgovornost.

Dejal je, da so mu poslali jasno sporočilo, vendar dodatnih napadov za zdaj ne načrtujejo. Zagotovil je, da je povsem prepričan, da je v Dumi šlo za napad s kemičnim orožjem.

Tokratne napade je opisal kot močnejše od tistih lani, ko so ZDA prav tako v odgovor na napad s kemičnim orožjem uničile letališče, s katerega je bil izveden napad. Mattis je dejal, da Asad lani očitno ni razumel sporočila in so napadli znova.

"Ti napadi so bili usmerjeni proti režimu in smo se zelo potrudili, da se izognemo žrtvam med civilisti in tujci," je dejal Mattis, pri čemer je mislil na ruske vojake v Siriji.

Rusov o napadih niso predhodno obvestili razen normalne komunikacije med ameriško in rusko vojsko, da bo na določenem območju potekala zračna operacija. Napadli so tarče, kjer naj bi Asadov režim proizvajal kemično orožje.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Joseph Dunford je dejal, da so tarče izbirali, da se izognejo ruskim žrtvam.

Zadeli so tri tarče. To je raziskovalni center blizu Damaska, skladišče in poveljniški položaj prav tako blizu Damaska in skladišče kemičnega orožja blizu Homsa.

Mattis je dejal, da je čas, da se civilizirane države združijo za konec vojne v Siriji s podporo ženevskemu procesu ZN.

Pentagon bo v soboto zjutraj na novinarski konferenci opisal tarče in potek operacij, v katerih uvodoma niso imeli poročil o žrtvah med zavezniškimi napadalci kljub protizračni obrambi Asadovega režima.

Udeležbo v napadih sta potrdila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May.

Macron je dejal, da je Asadov režim prestopil rdečo črto in niti najmanj ne dvomi, da je napad s kemičnim orožjem pred tednom dni v Dumi izvedla sirska vlada.

Britanska premierka pa je napad opisala kot omejen in merjen. "Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je sporočila Mayjeva.

Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bil njihov napad uspešen.