Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dodika doletele ameriške sankcije, obtožujejo ga destabilizacije Balkana

Deli na:
Dodika doletele ameriške sankcije, obtožujejo ga destabilizacije Balkana

Milorad Dodik - Foto: Profimedia

ZDA so danes uvedle sankcije proti voditelju bosanskih Srbov Miloradu Dodiku in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti Bosne in Hercegovine ter celotne regije. Obtožile so ga, da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhek 25-letni daytonski mirovni sporazum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Destabilizirajoče koruptivne dejavnosti Milorada Dodika in poskusi razdrtja daytonskega mirovnega sporazuma, ki jih spodbujajo njegovi lastni interesi, ogrožajo stabilnost Bosne in Hercegovine ter celotne regije," je sporočil podsekretar za terorizem in obveščevalno službo na ameriškem finančnem ministrstvu Brian Nelson.

"(Dodikova) razdiralna etnonacionalistična retorika odraža njegova prizadevanja za uresničitev teh političnih ciljev in za odvračanje pozornosti od njegovih koruptivnih dejavnosti," so dodali na ministrstvu.

Sankcije vključujejo blokado vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z zakonodajo ZDA.



ZDA je sankcije uvedla tudi proti Alternativni televiziji, televizijski mreži iz Banje Luke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom.

Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike srbske je nato decembra kljub svarilom z Zahoda sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Bosansko tožilstvo je zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja napada na ustavni red Bosne in Hercegovine uvedlo preiskavo proti Dodiku in še 12 osebam. Njihov cilj je bila sprememba ustavne ureditve BiH, strmoglavljenje njenih najvišjih institucij in zmanjšanje obrambne moči BiH, piše v utemeljitvi preiskave. Dodiku prav tako očitajo poskus nezakonitega oblikovanja vojske.