pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Divji protest francoskih taksistov proti aplikaciji Uber

Deli na:
Divji protest francoskih taksistov proti aplikaciji Uber

Foto: Reuters

Protesti taksistov proti aplikaciji UberPOP v Parizu so prerasli v nasilje. Protestniki so zažigali avtomobile, blokirali ceste in napadli vozilo, v katerem je bila ameriška glasbenica. Taksisti trdijo, da oblast ne stori dovolj, da bi zajezila uporabo storitve Uber, ki je od januarja sicer zakonsko prepovedana, zaradi česar trpijo upad prometa.

Med 2800 taksisti, ki so sodelovali v protestih, je policija v zvezi z njimi po državi aretirala najmanj 11 oseb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protesti so izbruhnili, ko so vozniki blokirali dostope do letališč, železniških postaj in glavnih prometnic.

Med vozili, ki so obtičala v zastojih, je bilo tudi vozilo z ameriško glasbenico Curtney Love. Zvezdnica je prek Twitterja sporočila, da je njeno vozilo padlo v zasedo protestnikov, ti pa so voznika vzeli za talca. Francoskega predsednika je v enem od naslednjih sporočil vprašala, "kje za vraga" je policija, in med drugim dejala, da je varnejša v Bagdadu.

Taksisti trdijo, da aplikacija UberPOP ogroža njihova delovna mesta, s tem ko prek nje trg preplavljajo nizkocenovni prevozniki. Uporabniki lahko z aplikacijo namreč pri neprofesionalnih voznikih enostavno rezervirajo prevoz, ki je precej ugodnejši od tarif taksistov. Aplikacija je od letošnjega januarja sicer prepovedana, a je prepoved v praksi težko udejanjati, zato storitev deluje naprej.

Po besedah enega od članov stranke Splošne konfederacije dela je UberPOP nelegalen, zakon pa je treba spoštovati. "Imamo občutek, da vlada dovoljuje to dogajanje," je komentiral ukrepanje oblasti glede nespoštovanja zakonskih določil.

Policija je zoper protestnike uporabila solzivec in prekinila protest na zahodnem avtocestnem kraku. Z mestnega avtocestnega obroča je prav tako odstranila goreče pnevmatike.

Notranji minister Bernard Cazenueve je vse udeležence protestov pozval, naj se ne vključujejo v nasilje. Dejal je, da je tožilcem naročil, naj izdajo odredbo o prepovedi aplikacije UberPOP.

Mirni protesti so potekali tudi v nekaterih drugih mestih, med drugim v Toulouseu in Marseillu. Zaradi cestnih zapor so številni potniki zamudili svoje lete.

Proti storitvi UberPOP je do sedaj potekalo že nekaj protestov, od katerih so se nekateri prav tako sprevrgli v nasilje. Minuli teden so taksisti tudi napadli nekaj voznikov, ki so ponujali prevoz prek aplikacije.

V Franciji naj bi imela aplikacija 400.000 uporabnikov, od prepovedi izvajanja storitve pa je za kršitev zagrožena zaporna kazen do enega leta s plačilom 15.000 evrov stranske denarne kazni.