900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Direktor NSA branil zbiranje podatkov o telefonskih pogovorih Američanov

Deli na:
Direktor NSA branil zbiranje podatkov o telefonskih pogovorih Američanov

Foto: Reuters

Direktor ameriške agencije za nacionalno varnost Keith Alexander je v sredo pred senatnim odborom za razdeljevanje proračunskih sredstev zagovarjal skrivne programe zbiranja podatkov o telefonskih pogovorih Američanov in nadzora nad internetom.

General Alexander je zatrdil, da so s takšnim nadzorom uspeli ustaviti na ducate terorističnih napadov doma in na tujem. Natančne podatke o tem bo kongresu posredoval v tednu dni, je napovedal.

Razkriti programi so po njegovih besedah nujni, ker dopolnjujejo druge, o katerih ni govoril. Američane je pozval, naj zaupajo vladi, in zagotovil, da skušajo pristojne vladne agencije obenem zaščititi ljudi in državo ter državljanske svoboščine, kot je pravica do zasebnosti.

Direktor vohunske agencije, ki je pred izbruhom vojne proti terorizmu nadzirala le tujce, je dejal, da se nadzor izvaja pod strogimi pravili in odgovorno. Razkritja programov zmanjšujejo zmogljivosti vlade za obrambo pred terorizmom in zdaj so ZDA skupaj z zavezniki po njegovih besedah manj varne kot pred dvema tednoma.


Alexander je dejal, da bodo teroristi, če poznajo način delovanja ameriških obveščevalnih agencij, z napadi uspeli in Američani bodo umirali. "Raje vidim, da me kritizirajo, ker domnevno nekaj prikrivam, kot pa, da ogrozim varnost države," je dejal.

Alexander je v senatu večinoma naletel na razumevanje, vendar pa Ameriška zveza za državljanske svoboščine ACLU ne sprejema argumentov predstavnikov vlade in je na sodišču v New Yorku vložila tožbo z zahtevo, naj se sporni programi ukinejo.

Predsednik ZDA Barack Obama in njegovi podrejeni sicer trdijo, da nihče ne prisluškuje telefonskim pogovorom Američanov, ampak le zbirajo in analizirajo podatke o telefonskih klicih, da bi ugotovili, če kdo komunicira s teroristi.

Obstoj programov sta prejšnji teden razkrila časopisa Guardian in Washington Post po zaslugi nekdanjega pogodbenika NSA Edwarda Snowdena. Ta je sicer dejal, da je imel kot pogodbenik NSA dostop do vseh mogočih podatkov o komer koli, vključno s predsednikom ZDA.