janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Diktatorjevi hekerji naj bi ukradli tajne vojaške načrte Južne Koreje

Deli na:
Diktatorjevi hekerji naj bi ukradli tajne vojaške načrte Južne Koreje

Foto: KNCA

Severnokorejski računalniški hekerji so ukradli na stotine tajnih vojaških dokumentov Južne Koreje, tudi razdelane operativne načrte med morebitno vojno, ki vključujejo sodelovanje z ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejanje severnokorejskih hekerjev je časniku Chosun Ilbo razkril južnokorejski poslanec Rhee Cheol-hee, član južnokorejskega parlamentarnega odbora za obrambo. Povedal je, da je do vdora v omrežje južnokorejske vojske prišlo septembra, hekerji pa so prišli do 235 gigabajtov občutljivih podatkov.

Med dokumenti je tudi operativni načrt 5015, ki bi ga uporabili v primeru vojne s Severno Korejo. Vsebuje tudi načrte za "obglavljenje" severnokorejskega režima oz. za atentat na severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Ukradeni so tudi načrti delovanja južnokorejskih specialnih sil. Prav tako podrobnosti vsakoletnih skupnih vojaških vaj južnokorejske in ameriške vojske. Severnokorejci naj bi prišli tudi do podatkov o ključnih vojaških objektih in elektrarnah.

Rhee je povedal še, da mora južnokorejsko obrambno ministrstvo okoli 80 odstotkov kompromitiranih dokumentov še identificirati.

Na južnokorejskem obrambnem ministrstvu navedb zaenkrat niso hoteli komentirati. Je pa ministrstvo maja sporočilo, da so Severnokorejci vdrli v omrežje južnokorejske vojske, a niso povedali, do česa vse so uspeli priti.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva, polkovnik Rob Manning je dejal, da so seznanjeni z navedbami, ni pa želel ne zanikati niti potrditi katerikoli del vesti. "Lahko vam zagotovim, da verjamemo v varnost naših načrtov za operacije in našo sposobnost, da se soočimo s kakršnokoli grožnjo Severne Koreje," je dejal novinarjem v Pentagonu.

"Ne bom govoril o tem, ali je prišlo do hekerskega napada ali ne. Kar vam bom povedal, je, da je južnokorejsko-ameriško zavezništvo tu, da se sooča s tovrstnimi situacijami in se varuje pred njimi," je dejal po poročanju AFP.

Po podatkih južnokorejskih obveščevalcev ima Severna Koreja okoli 6800 izurjenih specialistov za kibernetsko bojevanje. Severnokorejski hekerji naj bi bili leta 2014 odgovorni za odmevne hekerske napade, med drugim tudi na Sony Pictures, še navaja AFP.