boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktator Kim Jong Un je dejansko prevzel absolutno oblast

Deli na:
Diktator Kim Jong Un je dejansko prevzel absolutno oblast

Foto: Arhiv Reporterja

Severna Koreja je oblikovala novo državno komisijo, ki jo bo vodil severnokorejski voditelj Kim Jong Un. Tako je 33-letni voditelj tudi dejansko prevzel absolutno oblast nad vsemi področji državne politike. Vrhovna ljudska skupščina je v sredo Kim Jong Una imenovala soglasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Imenovanje voditelja na čelo nove komisije za državne zadeve po besedah predsednika skupščine Kim Yong Ama pomeni "neomajno zaupanje in trdno željo vseh državnih uslužbencev in državljanov, da JE Kim Jong Una na čelu Severne Koreje".

Strokovnjak za Severno Korejo v južnokorejskem think tanka iz Seula Cheong Seong-Chang je ocenil, da je Kim s tem imenovanjem tudi dejansko postal vrhovni vodja države. "To se lahko primerja z nazivom predsednika republike, ki so ga njegovemu dedku Kim Il Sungu podelili leta 1972," je dodal.

Nova komisija je nadomestila komisijo za nacionalno obrambo, ki je bila doslej najvišji organ sprejemanja političnih odločitev. Dosedanja komisija je bila sprva namenjena predvsem obrambnim in varnostnim zadevam, a je Kimov oče Kim Jong Il, ki je umrl leta 2011, prek te komisije nadzoroval tudi področja drugih politik.

Komisija, na čelo katere je bil imenovan sedanji severnokorejski voditelj, združuje nadzor nad vojsko, stranko in vlado. Tako se je Kim Jong Un oddaljil politike svojega očeta, navaja AFP.