Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Desničarski južnoafriški skrajnež spoznan krivega veleizdaje

Deli na:
Desničarski južnoafriški skrajnež spoznan krivega veleizdaje

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče Južnoafriške republike je včeraj devet let po začetku sodnega procesa voditelja skrajno desničarske skupine belcev Boeremag, Mikea du Toita spoznalo krivega veleizdaje zaradi načrtovanja atentata na prvega temnopoltega predsednika države Nelsona Mandelo in strmoglavljenja vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Du Toit je prvi, ki je bil spoznan za krivega na sojenju, ki se je začelo marca leta 2003. Z branjem obsodb se je na sodišču v ponedeljek začel sklepni del sodnega procesa. Branje obsodb naj bi trajalo več tednov, saj je ob du Toitu še 19 skrajnežev obtoženih umorov, terorizma in/ali veleizdaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Eben Jordaan je včeraj du Toita, nekdanjega univerzitetnega profesorja, označil za "glavnega igralca v vojaškem načrtu" za izvedbo bombnih napadov in načrtovanja atentata na Mandelo oktobra 2002. Sodišče v Pretorii je včeraj tudi razsodilo, da je du Toit odgovoren za devet bombnih eksplozij v Sowetu oktobra leta 2002, v katerih je umrla ena oseba, več deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Z napadi je želela skupina izzvati jezo v temnopolti skupnosti in povzročiti kaos s ciljem izvedbe državnega udara na nove demokratične oblasti v državi, ki so vladale od odprave apartheida leta 1994.

Du Toit je sicer prva oseba, ki so jo obsodili veleizdaje v JAR po odpravi apartheida. Za veleizdajo je predvidena dosmrtna ječa. Po pričakovanjih naj bi kazni po poročanju ameriške tiskovne agencije AP izrekli prihodnji mesec.