Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

elon musk Svet24.si

Elon Musk pozval k 'razbitju' Bezosovega Amazona

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

rudi-bučar Odkrito.si

Bi prepoznali tega glasbenika?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Svet

Desničarski južnoafriški skrajnež spoznan krivega veleizdaje

Deli na:
Desničarski južnoafriški skrajnež spoznan krivega veleizdaje

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče Južnoafriške republike je včeraj devet let po začetku sodnega procesa voditelja skrajno desničarske skupine belcev Boeremag, Mikea du Toita spoznalo krivega veleizdaje zaradi načrtovanja atentata na prvega temnopoltega predsednika države Nelsona Mandelo in strmoglavljenja vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Du Toit je prvi, ki je bil spoznan za krivega na sojenju, ki se je začelo marca leta 2003. Z branjem obsodb se je na sodišču v ponedeljek začel sklepni del sodnega procesa. Branje obsodb naj bi trajalo več tednov, saj je ob du Toitu še 19 skrajnežev obtoženih umorov, terorizma in/ali veleizdaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Eben Jordaan je včeraj du Toita, nekdanjega univerzitetnega profesorja, označil za "glavnega igralca v vojaškem načrtu" za izvedbo bombnih napadov in načrtovanja atentata na Mandelo oktobra 2002. Sodišče v Pretorii je včeraj tudi razsodilo, da je du Toit odgovoren za devet bombnih eksplozij v Sowetu oktobra leta 2002, v katerih je umrla ena oseba, več deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Z napadi je želela skupina izzvati jezo v temnopolti skupnosti in povzročiti kaos s ciljem izvedbe državnega udara na nove demokratične oblasti v državi, ki so vladale od odprave apartheida leta 1994.

Du Toit je sicer prva oseba, ki so jo obsodili veleizdaje v JAR po odpravi apartheida. Za veleizdajo je predvidena dosmrtna ječa. Po pričakovanjih naj bi kazni po poročanju ameriške tiskovne agencije AP izrekli prihodnji mesec.

loading...
Loading...