mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demonstracije v Ukrajini ob deveti obletnici oranžne revolucije

Deli na:
Demonstracije v Ukrajini ob deveti obletnici oranžne revolucije

Foto: Primož Lavre

Zahteve ukrajinske opozicije za vstop Ukrajine v EU ter izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora, se poskušajo uresničiti ne le z množičnimi demonstracijami, na katerih se je zbralo že več kot 100.000 demonstrantov, temveč tudi z obiski opozicijskih poslancev po državah EU. Opozicijski poslanec Alexander Bryhynets se je mudil v Sloveniji, kjer se je najprej srečal s predsednikom SDS Janezom Janšo, nato z ministrom za kulturo Alešem Grilcem. Danes bo obiskal Hrvaško.

V krajšem pogovoru za naš tednik je Alexander Bryhynets povedal, da so se v Ukrajini uresničile napovedi največjih optimistov. Ti so namreč zatrjevali, da se bo zaradi nenadnega ukaza vlade o prekinitvi priprav na podpis sporazuma z EU, do katerega bi moralo priti v Vilniusu to nedeljo, ter preprečitvi zdravljenja Julije Timošenko v tujini, zgrnilo na ulice ukrajinskih mest prek 100.000 demonstrantov, kar se je tudi zgodilo. Prav v času našega pogovora z Bryhynetsom  je spletni portal B92.NET celo poročal, da je pred zgradbo ukrajinske vlade, ki ji predseduje Mikula Azarov, prišlo do soočenja okoli 1.000 demonstrantov s policisti, demonstracije pa naj bi se nadaljevale vse do 28. novembra, ko bi moral biti podpisan sporazum med Ukrajino in EU v Vilniusu.

Položaj v Ukrajini je bil po besedah Alexandra Bryhynetsa mesece stabilen, in zdelo se je, da med opozicijo in vlado, ki je najprej zagovarjala podpis sporazuma z EU, ni nobenih nasprotovanj: »Opozicija je verjela, da bo sodni sistem objektiven, in da bo Julija Timošenko izpuščena na svobodo.« Žal se je v nasprotju s pričakovanji nenadoma zgodilo, da je vlada ustavila pogajanja med Ukrajino in EU, obenem se je skoraj istočasno zgodilo, da je ukrajinski parlament glasoval proti temu, da se sprejmejo zakoni, ki jih je pred podpisom sporazuma zahtevala EU (med drugim zakon o kazenskem postopku) ter prav tako tudi proti temu, da se Juliji Timošenko dovoli medicinska oskrba v tujini. Že dan po odločitvi parlamenta, do katere je prišlo 21. novembra, torej le teden pred napovedanim srečanjem EU v Vilniusu in dan pred deveto obletnico oranžne revolucije v Ukrajini (2004), je prišlo do prvih manifestacij ne le v Kijevu, temveč še v drugih ukrajinskih mestih: » Opozicija je pričakovala, da bodo ljudje kritični do tega, da je vlada prekinila proces integracije z EU, a jo je povsem presenetilo, da je šlo na tisoče in tisoče ljudi na ulice v različnih ukrajinskih mestih. Zdaj smo v situaciji, ko lahko vidimo, da so bili optimisti, ki so predvideli množičnost protestov po vsej Ukrajini, v resnici realisti.«

Množičnost protestov je novinarjem napovedal tudi opozicijski poslanec Alexandr Bryhynets, ki sicer velja za dobrega poznavalca političnih razmer tudi pri nas, kljub temu pa je bil ob obisku vendarle presenečen. Povedal nam je, da toliko simbolov, ki bi obujali komunistični sistem iz časov Josipa Broza Tita, ni mogoče videti niti v Ukrajini, četudi je bila zaznamovana z ruskim komunističnim režimom, ki sta ga daleč najbolj poosebljala Lenin in Stalin.