mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Demokratski senator zaposlil nezakonitega priseljenca, osumljenega spolnega nasilja

Deli na:
Demokratski senator zaposlil nezakonitega priseljenca, osumljenega spolnega nasilja

Foto: Reuters

Demokratski senator iz New Jerseyja Robert Menendez se mora braniti kritik zaradi neplačane zaposlitve nezakonitega priseljenca, ki je poleg tega osumljen spolnega nasilja. V težavah je tudi ministrstvo za domovinsko varnost, ki naj bi z aretacijo 18-letnega Luisa Abrahana Sancheza odlašalo do konca novembrskih volitev.

Menendez je zatrdil, da je za Sanchezov status in njegovo kriminalno preteklost izvedel šele iz medijev.

Fanta so aretirali 6. decembra v New Jerseyju, čeprav so ga zvezni agenti na lokalni ravni identificirali že pred volitvami. Agenti uprave za priseljevanje in carino (ICE) so vedeli, kje fant dela, in so šefe v Washingtonu pred načrtovano aretacijo obvestili.

Iz prestolnice pa naj bi dobili navodilo, naj z aretacijo počakajo do konca splošnih volitev v ZDA. Na njih je kandidiral tudi Menendez, ki je zanesljivo, s 58 odstotki glasov, dobil nov senatni mandat.

Ministrstvo za domovinsko varnost je v sredo odločno zanikalo, da bi agentom v New Jerseyju naročilo, naj počakajo z aretacijo.



Sanchez, ki je prišel v ZDA iz Peruja, je za Menendeza delal zastonj kot pripravnik s fakultete. Kaznivo dejanje spolnega nasilja je storil, ko je bil še mladoleten, zato podrobnosti o tem niso znane. Sanchez je prišel v ZDA zakonito z vizumom, vendar je prekoračil dovoljeni čas za bivanje.

Letos je zaprosil za dovoljenje za bivanje v skladu s politiko predsednika ZDA Baracka Obame, da mladoletnih nezakonitih priseljencev ne bodo izganjali. To se je izkazalo za napako, saj so ga rutinsko preverili in odkrili, da je bil kaznovan zaradi spolnega zločina.

Senator Menendez je odločen zagovornik imigracijske reforme v ZDA in tudi v sredo je dejal, da ta primer poudarja potrebo po reformi. Nezakoniti priseljenci bi morali po njegovih besedah priti iz teme, da jih lahko ustrezno preverijo, preden jim ponudijo priložnost za delo.

Menendezov kabinet bi sicer lahko to storil tudi sam in odgovor na vprašanje, zakaj se to ni zgodilo, ga bo preganjal v nadaljevanju kariere.