porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Svet

Demokrati napovedujejo najbolj odprto in dostopno konvencijo doslej

Deli na:
Demokrati napovedujejo najbolj odprto in dostopno konvencijo doslej

Foto: Reuters

Ameriška demokratska stranka bo prihodnji teden na nacionalni konvenciji v kraju Charlotte v Severni Karolini potrdila Baracka Obamo in Josepha Bidena za svojega predsedniškega oziroma podpredsedniškega kandidata. Pri tem obljubljajo, da bo dogodek najbolj odprt in dostopen v zgodovini konvencij.

To sicer zagotovo ne bo držalo glede varnostnih ukrepov, ki bodo še bolj ostri kot pri republikancih v Tampi, čeprav protestnikov tudi v Charlottu ne pričakujejo kaj več kot na Floridi, kjer so bili komajda opazni. Predsednica nacionalnega odbora stranke Debbie Wasserman Schultz je napoved o najbolj odprti in dostopni konvenciji utemeljila med drugim s tem, da bo na njej sodelovalo rekordno število delegatov - 6000.

Ob tem mora biti v vsaki državni delegaciji pol žensk in pol moških, poleg tega pa mora imeti vsaka tudi zadostno število predstavnikov manjšin, kot so temnopolti, Latinoameričani, Azijci, homoseksualci in drugi. Schultzova je napovedala, da bo Charlotte v prihodnjem tednu obiskalo 35.000 ljudi. Konvencija bo uradno trajala le tri dni, to je od 4. do 6. septembra, prireditve pa se začenjajo že v ponedeljek, na čelu z velikim praznovanjem sredi mesta na dan dela.

Demokrati so se letos odločili, da za konvencijo ne bodo sprejemali denarja od korporacij, lobistov in posebnih odborov za politične akcije, zaradi česar so imeli nekaj težav pri zbiranju zadostnih sredstev. Problem je tudi v navdušenju volilne baze, na kar je v svojem govoru v pretekli teden v Tampi pravilno opozoril predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney. Po štirih letih počasnega gospodarskega okrevanja in visoke stopnje brezposelnosti sta se gesli o upanju in spremembah iz kampanje leta 2008 izpeli.

Obamo, ki bo nominacijo sprejel z govorom na športnem stadionu Bank of America s 73.000 sedeži, bodo drugi govorniki konvencije tokrat bolj prodajali volivcem z vidika uspehov na področju nacionalne varnosti, kar je za demokrate manj običajno kot za republikance, ki so se v Tampi posvetili skoraj izključno gospodarstvu. Računajo namreč na ponovitev uspeha Billa Clintona, ki je leta 1992 z geslom "za gospodarstvo gre, tepec", ugnal Georgea Busha starejšega kmalu po veliki zmagi proti Iraku.

Schultzova je zagotovila, da bo konvencija volivcem pokazala jasno razliko med Obamo in Romneyjem tudi glede ekonomije. Za razliko od republikanske naj bi bila predstavljena vizija trajnega gospodarskega razvoja s poudarkom na varnosti srednjega razreda, ustvarjanja dobrih delovnih mest, izplačevanja dolga, vlaganja v izobraževanje, inovacije, energijo in infrastrukturo in davčne reforme, ki bo bolj pravična.

Demokrati dokončni program konvencije, skupaj s strankarsko politično platformo za naslednja štiri leta in oddajo delegatskih glasov Obami ter Bidenu, še pripravljajo. Platforma bo za razliko od republikanske vsebovala podporo pravici do splava in homoseksualnim porokam, ne glede na to, da so volivci Severne Karoline na referendumu maja letos tovrstne poroke prepovedali z ustavo, kar je sprožilo razprave o selitvi konvencije drugam. Obama je leta 2008 v državi tesno zmagal in demokrati upajo, da mu bo to uspelo tudi tokrat, zato selitve ni bilo.

Veliko bo odvisno tudi od vremena. V torek in sredo bo konvencija potekala v športni dvorani Time Warner Cable, v četrtek pa bo potekala na odprtem stadionu. Organizatorji še niso povedali, kaj se bo zgodilo, če bo kakšna nevihta. V torek bo svojega moža volivcem znova predstavila prva dama ZDA Michelle Obama, isti dan pa bo na vrsti tudi osrednji govornik konvencije, župan teksaškega San Antonia Julian Castro, s čimer želijo demokrati utrditi prednost pred republikanci glede volivcev latinskoameriškega izvora.

Predvsem sreda bo namenjena napadom na republikance in osrednjo vlogo so demokrati v ta namen dali nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu. Biden, ki ga Obama kljub ugibanjem ni odpustil, bo predsednika predstavil v četrtek zvečer po krajevnem času, Obama pa bo zaradi časovne razlike govoril šele okrog 4. ure zjutraj v petek po srednjeevropskem času.

Na seznamu govornikov so med drugim tudi odkrito homoseksualni kongresnik iz Massachusettsa Barney Frank, župan Chicaga Rahm Emanuel, Caroline Kennedy, nekdanji predsedniški kandidat John Kerry, vodja senatnih demokratov Harry Reid, sopredsednica Obamove kampanje Eva Longoria in predsednik konvencije župan Los Angelesa Antonio Villaraigosa.

Govorila bosta tudi dva "prestopnika", ki sta bila nekoč republikanca, danes pa sta neodvisna. To sta guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee ter nekdanji guverner Floride Charlie Crist. Državne sekretarke Hillary Clinton ni na seznamu, ker bo v času konvencije v tujini, prikazan pa bo videoposnetek s pozdravom nekdanjega predsednika Jimmyja Carterja, ki so ga republikanci na konvenciji večkrat omenjali z željo, da bo tudi Obama doživel njegovo usodo predsednika z enim mandatom.

loading...
Loading...