Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Del elitne enote nemške vojske bo razpuščen: 20 pripadnikov sumijo skrajnega desničarstva

Deli na:
Del elitne enote nemške vojske bo razpuščen: 20 pripadnikov sumijo skrajnega desničarstva

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer namerava temeljito prestrukturirati elitno enoto vojske KSK, ki se sooča z očitki o desničarskem ekstremizmu. Del enote bodo razpustili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ministrica namerava ukrepati po incidentih, povezanih z desničarskim ekstremizmom med pripadniki elitne enote vojske. V okviru reforme namerava med drugim spremeniti načine izbora in urjenja vojakov, vodstvo pa namerava premestiti na druge položaje. Četo, ki je bila središču skrajnega desničarstva, pa bodo razpustili, je dejala ministrica za časnik Süddeutsche Zeitung.

KSK se je po besedah ministrice v delih osamosvojil, k temu pa je pripomogla predvsem toksična kultura vodilnih. "Zato KSK ne more obstati v svoji trenutni obliki," je dodala.

O prvih uspehih prestrukturiranja bodo odločali konec oktobra, predvidoma do takrat pa elitna enota ne bo smela sodelovati na mednarodnih vajah in operacijah.

Povod za reformo enote je bilo med drugim razkritje, da je izginilo 48.000 kosov streliva in 62 kilogramov razstreliva. Sedaj morajo nujno ugotoviti, ali je šlo za krajo ali pa so le površno vodili evidenco.

Dodatno je enoto pretreslo odkritje velike količine orožja in streliva na zasebnem zemljišču enega od višjih pripadnikov KSK. 45-letnik si je nakopičil več tisoč kosov nabojev, strelno orožje in razstrelivo. Bil je del spornega kroga KSK vojakov, ki naj bi imeli skrajno desne težnje. Pri KSK je sicer 20 pripadnikov, ki jih sumijo skrajnega desničarstva.

Leta 1996 ustanovljena elitna enota je primerljiva z britansko enoto SAS ali ameriško Navy Seals. Med drugim so se nemški pripadniki KSK borili proti talibanom v Afganistanu.