Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Davčni, prisluškovalni in drugi škandali načeli podporo predsedniku Obami

Deli na:
Davčni, prisluškovalni in drugi škandali načeli podporo predsedniku Obami

Foto: Reuters

Anketa univerze Quinnipiac kaže, da so številni škandali v Washingtonu, predvsem glede zvezne davčne agencije IRS, prizadeli podporo ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Velika večina Američanov sicer podpira temeljito preiskavo zvezne davčne agencije.

Obamo je po omenjeni anketi 1. maja podpiralo 48 odstotkov Američanov, nasprotovalo pa mu je 45 odstotkov. Sedaj ga podpira 45 odstotkov, nasprotuje pa mu 49 odstotkov. Izvajalci ankete menijo, da je to posledica škandalov, kot so nejasnosti glede napada na konzulat v Bengaziju, vohunjenje za mediji in predvsem podrobnejše pregledovanje konservativnih skupin s strani zvezne davčne agencije.

Bolj kot Obame pa Američani ne marajo davkarije, kar se kaže v odgovorih na vprašanje, ali je potrebno imenovati posebnega preiskovalca za agencijo. Posebni preiskovalci med Američani sicer ne uživajo ugleda vse od Kena Starra, ki je med preiskovanjem predsednika Billa Clintona odkril spolno afero, vendar pa bi velika večina davkariji še kako privoščila neprijetnosti.

Po anketi Quinnipiac zamisel o posebnem preiskovalcu podpira 76 odstotkov Američanov. Od tega 88 odstotkov republikancev, 78 neodvisnih in 63 odstotkov demokratov.

Za 44 odstotkov Američanov je škandal z davčno agencijo najbolj pomemben, za Bengazi je glasovalo 24 odstotkov, za delo pravosodnega ministrstva, ki je vohunilo za novinarji, pa 15 odstotkov.