stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danska policija je ubila osumljenca za napada v Koebenhavnu

Deli na:
Danska policija je ubila osumljenca za napada v  Koebenhavnu

Foto: Reuters

Dansko sta pretresla teroristična napada, v katerih sta bila v soboto in danes ubita dva človeka, pet pa je ranjenih. Policija je napadalca, ki naj bi streljal v obeh napadih, davi ubila, še vedno pa preiskujejo, ali je deloval sam. Danska premierka Helle Thorning-Schmidt je sporočila, da se Danska ne bo pustila ustrahovati terorizmu.

Policija je že identificirala domnevnega napadalca, vendar njegovega imena za zdaj ne želijo razkriti. "Je iz Koebenhavna in to je vse, kar lahko povemo," je dejal vodja danske varnostne službe Jens Madsen. Po njegovih besedah bi osumljenec za svoje dejanje lahko dobil navdih v napadu na francoski satirični tednik Charlie Hebdo pred mesecem dni v Parizu.

Za zdaj sicer nič ne kaže na to, da bi domnevni storilec imel pomagača, prav tako ni znakov, da bi bil pred tem kot džihadist v Siriji ali Iraku. Preiskovalci še ne morejo reči ničesar konkretnega o motivu, so pa našli orožje, ki bi lahko bilo uporabljeno v napadih.

Prvi napad se je zgodil v soboto popoldne v eni od kavarn v danski prestolnici, kjer so se zbrali udeleženci seminarja o svobodi izražanja. V streljanju je bil ubit 55-letni moški, trije policisti pa so bili ranjeni. Tarča napada je bil najverjetneje karikaturist Lars Vilks, ki je večkrat upodobil preroka Mohameda, med drugim ga je leta 2007 upodobil kot psa. Vilks, ki je bil glavni govornik na seminarju, v napadu ni bil poškodovan.

Karikaturist si je zaradi svojih karikatur nakopal grožnje islamistov in je pod policijsko zaščito. Teroristična mreža je na njegovo glavo razpisala celo nagrado v višini 150.000 dolarjev.

Na seminarju v Koebenhavnu je bil tudi francoski veleposlanik na Danskem Francois Zimeray, ki je na Twitterju sporočil, da je "še vedno živ". "Bilo je enako kot pri napadu na Charlie Hebdo, samo da ti niso uspeli vstopiti," je dodal Zimeray in spomnil na teroristični napad na sedež francoskega satiričnega tednika v Parizu pred mesecem dni, ko je bilo v treh dneh nasilja v Parizu ubitih 17 ljudi.

Drugi strelski obračun je sledil nekaj ur zatem, danes malo po polnoči. V njem je bil pred sinagogo v središču Koebenhavna ubit mlad jud, ki je preverjal identiteto tistih, ki so želeli v verski objekt v času, ko je tam potekal obred bar micva. Napadalec ga je ustrelil v glavo. Ranil je tudi dva policista.

Policija je davi okoli 5. ure blizu železniške postaje Noerrebro v Koebenhavnu že ubila moškega, ki naj bi streljal v obeh napadih. Povezavo med dogodkoma so ugotovili potem, ko so pregledali posnetke nadzornih kamer. Še vedno pa preiskujejo, ali je deloval sam ali je pa imel pomagače.

Premierka Helle Thorning-Schmidt je Dancem po napadih sporočila, da se Danska ne bo pustila ustrahovati terorističnim napadom. Policija mora odgovoriti še na številna vprašanja, je pojasnila. "Vendar pa obstaja odgovor, ki ga lahko damo že danes. In ta se glasi, da bomo branili našo demokracijo."

Danska je po njenih besedah doživela nekaj ur, ki jih ne bodo pozabili. "Ne vemo, kaj je bil motiv za napada, vemo pa, da obstajajo sile, ki želijo škoditi Danski, ki želijo uničiti našo svobodo mišljenja, naše prepričanje in svobodo," je dejala.

Ob tem je premierka izrazila solidarnost tudi z judovsko skupnostjo, ki je v nočnem napadu izgubila enega od članov. "Judovska skupnost je pomemben del Danske. Niste sami," je poudarila.

V dansko prestolnico je medtem odpotoval tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve, ki naj bi se srečal z dansko pravosodno ministrico Mette Frederiksen in veleposlanikom Zimerayem. Cazeneuve je med vodilnimi v francoski vladi, ki po terorističnih napadih v Parizu pred mesecem dni vodi okrepljeno operacijo proti islamistom v Franciji. Napade v Koebenhavnu je sicer najostreje obsodil tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Že takoj po sobotnem napadu v Koebenhavnu se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je v imenu Evropske unije izrazil solidarnost in podporo Danski, njenemu ljudstvu, pa tudi žrtvam in njihovim svojcem.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je po napadih v Koebenhavnu danes pozval Jude v Evropi, naj se preselijo v Izrael. "Na evropskih tleh so ubili Jude le zato, ker so bili Judi," je poudaril Netanjahu na seji izraelske vlade v Jeruzalemu. "Val nasilja se bo nadaljeval," je napovedal, Judom v Evropi pa sporočil, da je njihova domovina Izrael.

Netanjahu se je sicer podobno odzval tudi na januarske teroristične napade v Parizu, v katerih so bili med skupno 17 ubitimi tudi štirje Judje.