franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danes srečanje Obame in Castra

Deli na:
Danes srečanje Obame in Castra

Foto: Reuters

Ameriški in kubanski predsednik Barack Obama in Raul Castro se bosta na vrhu Amerik, ki se je včeraj začel v Panami, srečala danes. "Pričakujemo, da bosta jutri imela pogovore," je po poročanju tujih tiskovnih agencij včeraj pojasnil Obamov svetovalec Ben Rhodes.

Dodal je, da se morata strani še dogovoriti, kako obsežni bodo pogovori predsednikov, a po njegovih besedah bosta lahko "naredila inventuro" pogajanj za normalizacijo odnosov, ponovno odprtje veleposlaništev in dolgotrajnih razhajanj med državama.

Ključen korak na poti do normalizacije odnosov bi bil umik Kube z ameriškega seznama "držav podpornic terorizma" in kot je dejal Obama, so v Washingtonu že zaključili preučitev tega vprašanja. Rhodes je dejal, da se mora Obama še odločiti glede umika Kube s seznama, ni pa izključil možnosti, da bi Obama umik naznanil na vrhu Amerik.

To bo prvo srečanje Obame in Castra po decembru 2013, ko sta se na kratko rokovala na pogrebu nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Voditelja sta se sicer že v sredo pogovarjala po telefonu. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sta govorila tako o pogajanjih med državama kot tudi o vrhu v Panami.

Otoplitev odnosov med ZDA in Kubo, ki je prvič povabljena na srečanje voditeljev držav Severne, Srednje in Južne Amerike, bo v osredju tokratnega vrha.

Obama je pred odhodom na vrh v četrtek menil, da so odnosi ZDA z drugimi državami Amerik trenutno najboljši v več desetletjih, k čemur je pomembno prispevalo tudi novo poglavje v odnosih s Kubo.