Andrej Škufca Odkrito.si

Ah, ljubezen! Andrej Škufca se je tako potrudil ...

aura Svet24.si

Test: kakšna je vaša avra?

vesolje Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 17. do 23....

puška Svet24.si

Jože navsezgodaj skrit za grmovjem čakal, da je ...

saša1 Svet24.si

Sašo smo ujeli v objemu še mlajšega moškega!

profimedia-0446249181 Najstnica.si

Nova ljubezen Justina Bieberja

Marko Vozelj Njena.si

Čustveni dan za Marka Vozlja

Svet

Danes slovo od pokojnega predsednika Georga Busha starejšega

Deli na:
Danes slovo od pokojnega predsednika Georga Busha starejšega

Foto: Profimedia - Labradorec Sully

V nacionalni katedrali v Washingtonu bo danes potekala državniška pogrebna slovesnost za 41. predsednika ZDA Georga Busha starejšega, ki je umrl v petek v starosti 94 let. Udeležil se je bo tudi ameriški predsednik Donald Trump s prvo damo Melanio Trump.

Trump je današnji dan razglasil tudi za nacionalni dan žalovanja za pokojnim predhodnikom. Državni uradi po ZDA bodo zaprti, zastave po državi pa bodo v čast pokojnika plapolale na pol droga 30 dni.

Bushevo truplo so v ponedeljek pripeljali iz Teksasa s predsedniškim letalom v Washington in ga položili v rotundo kongresne palače, kjer so se lahko od njega poslovili tudi navadni Američani. Uvodna žalna slovesnost je potekala v ponedeljek, ko so spregovorili vodilni politiki kongresa.

Trump je s prvo damo rotundo obiskal v ponedeljek, v torek se je oglasil nekdanji predsednik Barack Obama, Busheve posmrtne ostanke pa bodo danes nato vrnili v Teksas, kjer bo v četrtek pogrebna maša v episkopalni cerkvi Sv. Martina v Houstonu.


Isti dan ga bodo pokopali v družinski grobnici na ozemlju njegove predsedniške knjižnice v College Pointu, kjer je že pokopana njegova soproga Barbara Bush in njuna hči Robin, ki je umrla leta 1953 za levkemijo, stara le tri leta.

George Herbert Walker Bush se je rodil 12. junija 1924 v bogati družini republikancev iz Massachusettsa. Z dopolnjenim 18. letom se je prijavil v mornarico in se kot pilot udeležil bojev med drugo svetovno vojno proti Japoncem v Tihem oceanu.

Ob koncu vojne se je poročil z Barbaro Pierce, s katero sta imela šest otrok, med njimi predsednika ZDA Georga Busha mlajšega in guvernerja Floride Jeba Busha.

George Bush starejši je bil kongresnik iz Teksasa, veleposlanik pri ZN in na Kitajskem, direktor Cie, podpredsednik ZDA in od leta 1989 do leta 1993 predsednik ZDA.

Loading...