stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dan odstopov: minister za zdravje je ponudil odstop hrvaškemu premierju Plenkoviću

Deli na:
Dan odstopov: minister za zdravje je ponudil odstop hrvaškemu premierju Plenkoviću

Hrvaški premier Andrej Plenković. - Foto: Evropski parlament

Hrvaški minister za zdravje Milan Kujundžić je danes v Zagrebu potrdil, da je premierju Andreju Plenkoviću ponudil odstop. Ob tem je zanikal vse medijske obtožbe o netransparentnosti izvora svojega premoženja in poslovnih povezavah njegovih prijateljev z državo.

Kujundžić je na novinarski konferenci potrdil, da sta se s Plenkovićem tudi danes sestala in da je hrvaškega premierja prosil, naj odloči o njegovi usodi na podlagi dejstev in ne medijskega poročanja. Poudaril je, da je svoje premoženje pridobil, še preden se je začel ukvarjati s politiko. Ocenil je, da proti njemu poteka "orkestrirana gonja interesnih skupin".

Minister se je tudi opravičil zaradi svoje "formalne tehnične napake" pri izpolnjevanju prijave premoženja. Zanikal je medijske navedbe o domnevno spornih nakupih družinskih nepremičnin ter o poslovanju ministrstva za zdravje z njegovimi prijatelji. Napovedal je, da bo zadoščenje poiskal na sodišču.

Kujundžić je na novinarsko konferenco prispel v spremstvu svojega odvetnika, ki je pojasnil vsak posamezen primer o ministrovem premoženju, o katerih so poročali hrvaški mediji. Regionalna televizija N1 je danes neuradno objavila, da navedbe o ministrovem premoženju preiskuje tudi zagrebško tožilstvo.

Hrvaški mediji so med drugim poročali, da je bil sporen nakup ene izmed Kujundžićevih hiš v Zagrebu, ki jo je leta 2010 kupil od podjetja svoje soproge pod tržno ceno. Trdijo, da naj bi na ta način oškodoval državni proračun zaradi plačanega nižjega davka. Obenem naj bi v prijavi premoženja, ki jo izpolnjujejo hrvaški uradniki, pozabil vpisati dva apartmaja, ki naj bi bila v njegovi lasti.



Med drugim naj bi prijavil za polovico manjšo velikost vile z bazenom v svojem rojstnem kraju pri Imotskem v zaledju Dalmacije. Pri tej ministrovi hiši se je prejšnji teden zgodil incident, ko so štirje moški ovirali novinarko Slobodne Dalmacije pri poskusu fotografiranja hiše. Hrvaška policija je nato zaradi odvzema prostosti novinarki kazensko ovadila štiri moške.

Hrvaški mediji so tudi poročali, da je Kujundžić na ključne položaje v hrvaških bolnišnicah postavil zdravnike iz svoje bivše stranke Hrvatska zora. S svojimi prijatelji, dobavitelji medicinske opreme in hrane za hrvaške zdravstvene ustanove naj bi sodeloval pri gradbenih projektih, je v nedeljo poročal Jutarnji list.

Kujundžić je zaradi nesoglasij z bivšim predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom pred leti izstopil iz HDZ in ustanovil desničarsko stranko Hrvatska zora. Kot kandidat te stranke je neuspešno kandidiral na predsedniških volitvah, na katerih je leta 2015 zmagala Kolinda Grabar-Kitarović. Potem ko je Plenković prevzel vodenje HDZ, se je Kujunudžić vrnil v HDZ. Od leta 2016 je minister za zdravje v hrvaški vladi. Je pogosta tarča opozicije zaradi stanja v hrvaškem zdravstvu in je doslej prestal dve interpelaciji v saboru.

Na Hrvaškem so pričakovali, da bo Plenković Kujundžića odstavil lani, ko je zamenjal štiri ministre, večinoma zaradi afer, ki so nastale zaradi netransparetnih podatkov o izvoru njihovega premoženja. Končno odločitev hrvaškega premierja je pričakovati v naslednjih dneh, ocenjujejo hrvaški mediji.