Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

CSU se boji "umazanih poslov" Merklove: Skrbi nas, da bo tekala po Evropi s čekovno knjižico

Deli na:
CSU se boji "umazanih poslov" Merklove: Skrbi nas, da bo tekala po Evropi s čekovno knjižico

Foto: Reuters

V luči nedeljskega mini vrha v Bruslju o migrantski in azilni politiki je nemška Krščansko-socialna unija (CSU) pozvala nemško kanclerko Angelo Merkel, naj ne sklepa nobenih "umazanih poslov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Skrbi nas, da bo Angela Merkel sedaj tekala po Evropi s čekovno knjižico. Potrebuje Grčijo in Italijo za rešitev begunskega vprašanja," je za nemške medije dejal predsednik predsedstva CSU Markus Feber. Dodal je, da je stališče CSU jasno: "Nobenega dogovora na račun nemških davkoplačevalcev".

Podobno stališče je nedavno zagovarjal tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder, ki prav tako prihaja iz vrst CSU.

Ursula von der Leyen, obrambna ministrica iz vrst Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke, je v odzivu ob robu obiska v ZDA dejala, da je glede begunske politike potrebno nadaljevati evropsko pot.

"Nismo še končali z nalogo, a smo že zelo napredovali," je dejala. Ob tem je navedla, da je v Nemčijo na višku begunske krize povprečno prišlo 10.000 ljudi na dan, sedaj jih je okoli 450. "To je 95 odstotkov manj," je opozorila. Dodala je, da to še ni končni cilj, a pot, ki jo je Nemčija opravila doslej, je naredila skupaj z Evropo in zaradi tega bo tudi nadaljevala s skupno, evropsko potjo.

CDU in CSU, ki je sestrska stranka CDU, sta trenutno v sporu zaradi migrantske politike. CSU v predvolilni vnemi zaradi nezmožnosti dogovora o evropski azilni reformi zahteva ostrejše enostransko nemško ukrepanje na meji, kar Merklova zaenkrat zavrača.