pia zemljič Odkrito.si

Huda poškodba znane slovenske igralke

meghan markle Svet24.si

Oče Meghan Markle: Na svoji poroki je gostom dala...

novaandreja Petisvet.si

Astro nasveti: od 10.12. do 16.12.2018

saber Svet24.si

Umoril je 16-letno domačinko! Iščejo ga!

sneg, sani, termometer, zima Svet24.si

Če bodo padavine, bo snežilo! Vse je odvisno od ...

Sofia Richie Najstnica.si

Sofia Richie se bori z ljubosumjem

jernej šugman Njena.si

Tako so se v Drami poklonili Jerneju Šugmanu

Svet

CSU se boji "umazanih poslov" Merklove: Skrbi nas, da bo tekala po Evropi s čekovno knjižico

Deli na:
CSU se boji "umazanih poslov" Merklove: Skrbi nas, da bo tekala po Evropi s čekovno knjižico

Foto: Reuters

V luči nedeljskega mini vrha v Bruslju o migrantski in azilni politiki je nemška Krščansko-socialna unija (CSU) pozvala nemško kanclerko Angelo Merkel, naj ne sklepa nobenih "umazanih poslov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Skrbi nas, da bo Angela Merkel sedaj tekala po Evropi s čekovno knjižico. Potrebuje Grčijo in Italijo za rešitev begunskega vprašanja," je za nemške medije dejal predsednik predsedstva CSU Markus Feber. Dodal je, da je stališče CSU jasno: "Nobenega dogovora na račun nemških davkoplačevalcev".

Podobno stališče je nedavno zagovarjal tudi bavarski ministrski predsednik Markus Söder, ki prav tako prihaja iz vrst CSU.

Ursula von der Leyen, obrambna ministrica iz vrst Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke, je v odzivu ob robu obiska v ZDA dejala, da je glede begunske politike potrebno nadaljevati evropsko pot.

"Nismo še končali z nalogo, a smo že zelo napredovali," je dejala. Ob tem je navedla, da je v Nemčijo na višku begunske krize povprečno prišlo 10.000 ljudi na dan, sedaj jih je okoli 450. "To je 95 odstotkov manj," je opozorila. Dodala je, da to še ni končni cilj, a pot, ki jo je Nemčija opravila doslej, je naredila skupaj z Evropo in zaradi tega bo tudi nadaljevala s skupno, evropsko potjo.

CDU in CSU, ki je sestrska stranka CDU, sta trenutno v sporu zaradi migrantske politike. CSU v predvolilni vnemi zaradi nezmožnosti dogovora o evropski azilni reformi zahteva ostrejše enostransko nemško ukrepanje na meji, kar Merklova zaenkrat zavrača.