gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Covid-19 v Beli hiši! Podpredsednik ZDA Mike Pence v samoizolaciji

Deli na:
Covid-19 v Beli hiši! Podpredsednik ZDA Mike Pence v samoizolaciji

Donald in Melania Trump ter podpredsednik ZDA Mike Pence. - Foto: Profimedia

Bela hiša je v nedeljo sporočila, da je podpredsednik ZDA Mike Pence od petka naprej v samoizolaciji, ker je imel stik s svojo tiskovno predstavnico Katie Miller, pri kateri so v petek potrdili okužbo s koronavirusom. Pence ni v karanteni in bo v ponedeljek opravljal svoje delo iz Bele hiše.

Pri tem bo omejil stike z drugimi zaposlenimi na sedežu ameriške vlade in bo delal le iz svoje pisarne. V karanteno pa so se podali trije člani delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu na čelu z direktorjem Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyjem Faucijem.

Poleg njega sta se osamila tudi direktor Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield in komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn. Noben od njih ni pozitiven za koronavirus, ampak so vsi trije imeli stike z osebo, ki je pozitivna.

Vsi trije so bili predvideni za zaslišanje pred senatnim odborom za zdravstvo in izobraževanje, ki ga vodi republikanec iz Tennesseeja Lamar Alexander. Senator je v nedeljo povedal, da bo Fauci zaslišan preko videokonference.

Pred Millerjevo, ki je soproga Trumpovega svetovalca Stephena Millerja, je v Beli hiši nastal preplah po četrtkovi okužbi Trumpovega osebnega pomočnika. Trump je dejal, da ga okužbe v Beli hiši ne skrbijo.

Millerjeva je ena od 1,33 milijona Američanov pri katerih so doslej potrdili okužbo s koronavirusom, bolezen covid-19 pa je do sinoči zahtevala najmanj 79.500 življenj. Okrevalo je doslej 216.000 ljudi.


V državi New York so do sinoči prav tako po podatkih univerze Johns Hopkins potrdili več kot 335.000 okužb s koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 26.641 ljudi, okrevalo pa jih je 58.000.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je poročal, da se stanje v državi še naprej izboljšuje, saj je v soboto za covidom-19 umrlo 207 ljudi, novih hospitalizacij pa je bilo le 521. Skupaj se je v državi New York za covidom-19 v soboto v bolnišnicah zdravilo 7262 ljudi.

Cuomo se je po dveh mesecih rasti popularnosti zaradi vodenja novinarskih konferenc na podlagi dejstev in brez nesmislov konec tedna znašel pod kritikami zaradi stanja v domovih za ostarele po državi New York. V nedeljo je ukazal, da se morajo zaposleni po domovih obvezno dvakrat na teden testirati za koronavirus.

V domove za ostarele prav tako ne bodo ne bodo vračali varovancev, ki so v bolnišnicah okrevali po covidu-19. V ZDA je doslej v domovih za ostarele umrlo 26.000 ljudi, od tega 5300 v New Yorku, kar je največ od vseh držav.

Po ZDA se nadaljuje delno odpiranje gospodarstva in drugih dejavnostih po posameznih zveznih državah ZDA in v Koloradu so spet dovolili maše v živo po cerkvah. Verniki morajo upoštevati varnostne ukrepe, kot je družbena distanca in nošenje mask.

Letališče Seattle-Tacoma je sporočilo, da bodo morali od 18. maja naprej vsi potniki in drugi na terminalih nositi maske. To od danes zahteva že nekaj drugih letališč, med drugim Philadelphia in Los Angeles. Enak ukrep je uvedlo tudi nekaj ameriških letalskih družb.