pia filipcic 1 Odkrito.si

Znana Slovenka s hudo poškodbo glave

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

nesreča, avtocesta bošnjaci Svet24.si

Voznik avta z ljubljanskimi tablicami zaspal in ...

Nataša Bekvalac Svet24.si

Brutalno pretepel srbsko pevko in dobil 8 mesecev ...

tina in miha poljub Njena.si

Strasten poljub ni bil del koreografije

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

Svet

Človeška veriga proti Putinu

Deli na:
Človeška veriga proti Putinu

Foto: Reuters

Teden dni pred predsedniškimi volitvami v Rusiji se je danes v Moskvi na množičnem protestu proti vnovični izvolitvi Vladimirja Putina zbralo več tisoč Rusov. Protestniki so se prijeli za roke in okrog središča ruske prestolnice sklenili 16 kilometrov dolgo človeško verigo.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, so sodelujoči na protestu nosili bele pasove, ki naj bi simbolizirali nastajajoče gibanje, usmerjeno proti Putinu.
 
Shod pod geslom Za poštene volitve se je začel ob 11. uri po srednjeevropskem času, ko so protestniki stopili med avtomobile na zelo prometnem 16-kilometrskem cestnem obroču okoli središča mesta in začeli oblikovati človeško verigo. Protest je spremljalo hupanje voznikov.
 
Po oceni organizatorjev protesta naj bi bilo za sklenitev žive verige okoli središča ruske prestolnice potrebnih 34.000 ljudi.
 
Na območju cestnega obroča so se sicer zbrali tudi Putinovi podporniki, ki so imeli okrog vratu nameščene napise "Putin ljubi vse ljudi".
 
Sedanji premier Putin se po dveh zaporednih mandatih na predsedniškem položaju v letih od 2000 do 2008 poteguje za nov predsedniški mandat, javnomnenjske raziskave pa mu napovedujejo zmago že v prvem krogu volitev.
 
Njegova 12-letna vladavina se sicer trenutno sooča z največjo krizo legitimnosti, saj je njegov odhod z oblasti na množičnih protestih po parlamentarnih volitvah decembra lani zahtevalo na tisoče Rusov. A ankete kažejo, da njegovi štirje protikandidati, ki jih opozicijsko gibanje proti Putinu ne priznava, nimajo možnosti za prodor.
 
Čeprav Putin praktično že velja za zmagovalca volitev, mu podpora med Rusi upada. Najvišjo, 85-odstotno podporo, je užival sredi leta 2008, ta mesec pa mu je padla na 65 odstotkov. V prejšnjih dneh je v Rusiji potekalo tudi več množičnih shodov v podporo Putinu, a opozicija je prepričana, da so ti zrežirani.
Loading...