mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Clintonova v poslovilnem intervjuju s "svetom" najbolj obžalovala Bengazi

Deli na:
Clintonova v poslovilnem intervjuju s "svetom" najbolj obžalovala Bengazi

Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v torek nastopila na tako imenovani globalni mestni hiši v Muzeju novic v Washingtonu, kjer je odgovarjala na vprašanja iz dvorane in iz sveta. Najbolj je obžalovala lansko smrt Američanov v Bengaziju, znova pa je zatrdila, da ne razmišlja o letu 2016.  

Takrat bodo namreč v ZDA spet predsedniške volitve in Clintonova bi imela velike možnosti za zmago, med drugim zato, ker jo skoraj vsi poznajo in položaj zapušča z visoko javno podporo. Vendar pa bo njena kandidatura najprej odvisna od odločitve sedanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidena. Ta ima po tradiciji pravico do prve izbire. Če se bosta spopadla, bo to povečalo možnosti republikanskega kandidata.

Smrt ameriškega veleposlanika v Libiji Christopherja Stevensa in še treh Američanov v napadu v Bengaziju je tako za republikance sedaj edino upanje, da škodujejo morebitni kandidaturi Clintonove leta 2016, zato so nadaljevali s pretiravanjem tudi potem, ko se je izkazalo, da predsednika Baracka Obame s tem ne bodo spodnesli. Teroristični napad 11. septembra lani so primerjali z napadom leta 2001, kar je bilo za večino Američanov samo po sebi zadosten dokaz, da pretiravajo.

Clintonova sicer še vedno ni zadovoljivo odgovorila na vprašanje, kako je lahko do tragedije prišlo, vendar pa je v torek ponovno priznala, da tudi s položaja državne sekretarke vsega ne more nadzirati in vseh napadov ne bo mogoče nikoli preprečiti.

Na vprašanje o predsedniški kandidaturi pa je odgovorila, da o tem ne razmišlja. Želi le dokončati svoj mandat in se nato naspati za vseh 20 let političnega življenja nazaj. Clintonova je stala ob strani možu Billu Clintonu na položaju guvernerja Arkansasa, nato predsednika ZDA, leta 2008 pa je znotraj demokratske stranke kandidirala še sama.

Takrat je izgubila proti Obami, ki jo je nemudoma prosil naj prevzame položaj državne sekretarke. Najprej ga je skušala zavrniti, potem pa je pomislila, da bi v primeru zmage sama želela imeti Obamo v administraciji in je rekla usodni "da". Morda tudi zaradi tega Clintonova od svojih predhodnikov najbolj občuduje Williama Sewarda, ki je služil pod predsednikom Abrahamom Lincolnom, s katerim se je najprej spopadel za republikansko predsedniško nominacijo.


Kakorkoli se bo že odločila, podpore ji ne bo manjkalo. Obamova kampanja ji je pomagala pokriti dolg iz leta 2008, predsednik pa ji je neizmerno hvaležen za pomoč pri osvojitvi drugega mandata, pri čemer je imel ključno vlogo Bill Clinton. Njeni oboževalci so že ustanovili dva odbora za politično akcijo, ki bosta do leta 2016 in morda naprej zbirala denar za njeno kampanjo. Zadnji nosi ime "Pripravljeni za Hillary".

Clintonova bo zapustila položaj v naslednjih dneh, saj je senat v torek gladko podprl imenovanje njenega naslednika Johna Kerryja. Ta bo imel težko delo predvsem pri tem, da ji sledi po prepotovanem svetu. Clintonova je v štirih letih prepotovala 1,5 milijona kilometrov in obiskala več kot 100 držav. Več od nje je potovala le Condoleezza Rice, ki je obiskala tudi Slovenijo, kar Clintonovi na položaju državne sekretarke ni uspelo.

Clintonova je v Newseumu pred 150-glavim občinstvom večinoma iz veleposlaništev in State Departmenta največ govorila o vlogi žensk v svetu. Pogovor so prenašali preko družabnih spletnih omrežij in nekaterih tujih televizij. Dejala je, da želi videti več žensk v tekmovanju za najvišje politične položaje, ker lahko države le s tem povsem izkoristijo ves svoj potencial.

"Položaj žensk je danes boljši, vendar pa še vedno obstajajo dvojni standardi," je dejala Clintonova. Kot je pojasnila, gre za nepomembne malenkosti, kot so vprašanja o obleki, pa do pomembnih, kot je volilna pravica žensk, ki ponekod še vedno ne obstaja. Omenila je Indijo, kjer so ženske na najvišjih položajih, vendar pa jih v družbi še vedno zatirajo, kot priča nedavno množično posilstvo.

Clintonova je govorila tudi o drugih perečih vprašanjih in menila, da se lahko kriza v Maliju ponovi tudi drugje v svetu. Izrazila je razočaranje, ker Severna Koreja spet načrtuje jedrski poskus in upanje, da bosta velesili ZDA in Kitajska uspeli živeti v produktivni prihodnosti na miren način. Omenila je tudi odnose z Rusijo, ki jih je označila za majave, med drugim zaradi izgona ameriških nevladnih organizacij.