volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

ženska, bolnišnica Svet24.si

22-letna Tea vendarle lahko objela psičko: "Ob ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

Včeraj zaradi koronavirusa umrli še dve osebi

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

kristijan bevk Njena.si

Robert Korošec razkril usodo Krisa in Tanje

Svet

Članice G20 svetovnemu gospodarstvu namenjajo 5000 milijard dolarjev

Deli na:
Članice G20 svetovnemu gospodarstvu namenjajo 5000 milijard dolarjev

Voditelji držav G20 so se tokrat zbrali na virtualnem vrhu. - Foto: Profimedia

Voditelji držav G20 so se na današnjem virtualnem vrhu dogovorili, da bodo prek različnih ukrepov svetovnemu gospodarstvu namenili 5000 milijard dolarjev (4618 milijard evrov). Napovedali so skupen nastop v boju proti novemu koronavirusu in sodelovanje z drugimi mednarodnimi institucijami. Podporo so obljubili tudi državam v razvoju.

"Svetovnemu gospodarstvu bomo namenili 5000 milijard dolarjev v obliki ciljno usmerjene fiskalne politike, gospodarskih ukrepov ter jamstvenih shem za ublažitev družbenih, gospodarskih in finančnih vplivov pandemije," so v izjavi po vrhu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli voditelji G20.


Dodali so, da boj proti pandemiji koronavirusa zahteva transparentno, robustno, koordinirano, obsežno in na znanosti osnovano ukrepanje "v duhu solidarnosti". Zagotovili so, da bodo po najboljših močeh sodelovali z mednarodnimi institucijami, kot so Mednarodni denarni sklad, Svetovna zdravstvena organizacija in regionalne banke."Upamo, da bo razsežnost našega odziva svetovno gospodarstvo postavila nazaj na noge ter oblikovala trdno osnovo za zaščito delovnih mest in obnovitev gospodarske rasti," so navedli. Pomoč so obljubili tudi državam v razvoju.Kitajski predsednik Xi Jinping je vse države G20 pozval, naj odpravijo trgovinske ovire, da bi olajšale gospodarsko okrevanje po umiritvi razmer. Po navedbah analitikov je ciljal predvsem na carine, ki jih je proti Kitajski uvedel ameriški predsednik Donald Trump.


K odpravi sankcij so Rusija, Kitajska, Sirija, Iran, Severna Koreja, Venezuela, Nikaragva in Kuba v pismu generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu pozvale že tik pred začetkom vrha. Sankcije namreč po njihovi oceni spodkopavajo boj proti pandemiji, saj otežujejo nabavo medicinske opreme in zdravil.Na vrhu, ki je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb potekal prek videokonference, so se 20 največjim gospodarskim silam na svetu pridružile tudi nekatere države, ki jih je epidemija koronavirusa najbolj prizadela; med drugim Španija, Jordanija, Singapur in Švica, pa tudi predstavniki ZN, Svetovne banke in Svetovne zdravstvene organizacije.G20 trenutno predseduje Savdska Arabija, zato je današnjemu vrhu predsedoval savdski kralj Salman. Savdska Arabija se je sicer znašla pod plazom kritik, da se prepočasi odziva na svetovno zdravstveno krizo, ki bo močno prizadela tudi gospodarstvo.Na videokonferenci sta sodelovala tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kot so sporočili iz Evropskega sveta, sta vnovič izrazila zavezanost EU mednarodnemu sodelovanju v boju proti pandemiji. Pozvala sta k hitremu in usklajenemu ukrepanju.


Kot sta poudarila, so ukrepi za blaženje gospodarskih posledic koronavirusa nujni, pri čemer pa ne gre pozabiti na potrebo po takojšnji zagotovitvi medicinske opreme za zdravstvene ustanove po svetu. Tudi zato je pomembno, da mednarodne trgovinske poti in oskrbovalne verige delujejo nemoteno, sta dodala.

Analitiki so ukrepe držav G20 že pozdravili. "Takšne poteze pošiljajo močan signal enotnosti in zaupanja, kar trenutno nujno potrebujemo," je za AFP dejal Markus Engels iz organizacije Global Solutions Initiative.

loading...
Loading...