Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ciprski poslanci z zavrnitvijo privatizacije ogrozili finančno pomoč

Deli na:
Ciprski poslanci z zavrnitvijo privatizacije ogrozili finančno pomoč

Foto: Reuters

Ciprski poslanci včeraj niso sprejeli spornega zakona o privatizaciji podjetij, ki zagotavljajo javne storitve. S tem pa so ogrozili načrt, po katerem bi otok dobil naslednjo tranšo finančne pomoči.

Za zakon je glasovalo 25 poslancev, a ravno toliko mu je tudi nasprotovalo, kar pomeni, da ni bil potrjen. Še pet poslancev se je vzdržalo, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Do zapleta je prišlo, potem ko je včeraj iz vladne koalicije izstopila desnosredinska stranka Diko. Če bi tudi pet poslancev te stranke zakon podprlo, bi uspel. A so se odločili, da se vzdržijo, zakon pa potem ni zbral večine.

Med odločanjem poslancev se je pred parlamentom znova zbralo več tisoč protestnikov. Protesti so sicer potekali večinoma mirno, še navaja CNA.


V ponedeljek je prišlo tudi do izgredov in spopadov med protestniki in policijo, ki pa so se k sreči končali zgolj z gmotno škodo na stavbi parlamenta.

Protesti so izbruhnili zaradi načrtov ciprske vlade, da privatizira nekatera ključna javna podjetja, da bi tako izpolnila zahteve za naslednjo tranšo mednarodne finančne pomoči.

Močno zadolženi Ciper računa, da bo s to privatizacijo zbral potrebne 1,4 milijarde evrov. To je pogoj trojke - Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - za sprostitev naslednje tranše pomoči v višini 236 milijonov evrov. Skupno bo sicer mednarodna finančna pomoč Cipru, za katero je po zlomu domačega bančnega sistema zaprosil marca lani, težka deset milijard evrov.

V skladu z načrtom naj bi najprej prodali državno telekomunikacijsko podjetje Cyta. Sledil naj bi elektrooperater EAC, potem pa še državna pristanišča. Ciper naj bi zakon, ki bo omogočil to privatizacijo, sprejel do aprila, kaj bo zdaj, ko je parlament to zavrnil, pa ni povsem jasno.