sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ChatGPT "halucinira": ko ne pozna pravilnega odgovora, si tega preprosto izmisli

Deli na:
ChatGPT "halucinira": ko ne pozna pravilnega odgovora, si tega preprosto izmisli

Fotografija je simbolična. - Foto: Pixabay

Ameriškemu podjetju OpenAI, ki upravlja s spletnim klepetalnim robotom ChatGPT, grozi odprtje preiskave v Avstriji, potem ko je skupina zagovornikov na področju zasebnosti na spletu regulatorju podala pritožbo zaradi netočnih oz. izmišljenih odgovorov, ki jih podaja orodje na vprašanja uporabnikov, in nezmožnosti OpenAI, da te odgovore popravi.

Avstrijska neprofitna zagovorniška skupina NOYB je prijavo zoper OpenAI podala pri regulatorju na področju varstva podatkov. V NOYB opozarjajo na "haluciniranje" orodja ChatGPT, ki da si - ko ne pozna pravilnega odgovora - tega preprosto izmisli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Aktivisti kot primer navajajo dejstvo, da klepetalni robot, ki ustvarja odgovore z umetno inteligenco, ni vedel, kdaj ima rojstni dan ustanovitelj NOYB Max Schrems, a je kljub temu ugibal in pri tem navedel napačni datum.

Predstavniki OpenAI so v preteklosti že priznali, da tudi sami ne morajo upravljati z odgovori, ki jih ponudi ChatGPT, tako da so nezmožni popraviti morebitne zmote. Iz NOYB so sporočili, da so podjetje opozorili na napačni datum Schremsovega rojstnega dne, a da v OpenAI glede tega niso ukrepali, rekoč da je to nemogoče.


Hkrati niso zadostno odgovorili na njegov zahtevek za dostop do osebnih podatkov, s katerimi razpolaga ChatGPT, so sporočili iz nevladne organizacije.

To dejstvo je še posebej problematično na področju osebnih podatkov, ki jih varuje pravo EU, saj zahteva, da morajo biti natančni, opozarjajo v NOYB.

Ta pritožba ne predstavlja prve pravne ovire za ChatGPT, ki je bil marca letos zaradi domnevnih kršitev splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR) začasno blokiran že v Italiji, lastno preiskavo pa so zagnali tudi pristojni organi v Franciji.

Nagnjenost ChatGPT k podajanju izmišljenih odgovorov so preiskovali tudi ameriški mediji. Časnik New York Times je poročal o tem, da so si spletni klepetalni roboti izmislili odgovore v vsaj treh odstotkih primerov, mestoma pa celo v več kot četrtini primerov.