stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Čez Sredozemsko morje letos že več kot 100.000 migrantov

Deli na:
Čez Sredozemsko morje letos že več kot 100.000 migrantov

Foto: Reuters

V Evropo je letos prek Sredozemskega morja prispelo že 103.000 migrantov, so danes sporočili Združeni narodi. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) bo v odziv na to "dramatično povečanje" v številu prihodov okrepil svojo prisotnost v Italiji in Grčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

54.000 migrantov je od začetka leta prispelo v Italijo, 48.000 v Grčijo, še 920 pa v Španijo in 91 na Malto, izhaja iz najnovejših podatkov.

V nesrečah razmajanih plovil je poleg tega umrlo 1800 migrantov.

V odziv na dramatično povečanje števila beguncev in migrantov, ki prek morja prihajajo v Evropo, UNHCR v Grčiji in na jugu Italije krepi svojo prisotnost, je novinarjem v Ženevi danes dejal njegov tiskovni predstavnik Adrian Edwards.

Posebno zaskrbljenost je izrazil glede večanja števila tistih, ki prispejo v Grčijo. Tja je lani v celotnem letu po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) prispelo 34.000 migrantov.

V zadnjem času se je še posebej povečalo število migrantov, ki poskušajo s turške obale doseči grške otoke v Egejskem morju. Otoki dnevno sprejmejo v povprečju po 600 migrantov, ki po večini bežijo iz Sirije, Afganistana in Iraka. Približno polovica jih pristane na Lezbosu, je dejal Edwards.

"Rekordno število beguncev v gumijastih čolnih in lesenih barkah še naprej prihaja na Lezbos, kar je velika obremenitev za kapacitete in vire na otoku," je dejal.

UNHCR po njegovih besedah poziva k nujni okrepitvi tako osebja kot drugih virov državnih služb in civilnodružbenih organizacij, ki se v Grčiji ukvarjajo s sprejemom beguncev.