giani poposki zarja predin Odkrito.si

Nekoč z Oriano Girotto, zdaj ljubi hčer Zorana ...

Anthony Bourdain Svet24.si

Kar 19-krat: ni vedela, da je bil Bourdain tako ...

magija Petisvet

Test treh filtrov nam pokaže pravo resnico

Martin Erjavec Svet24.si

Vedela je, da je nesposoben, a ga je kljub temu ...

Annabelle Neilson, Kate Moss Svet24.si

Kate Moss žaluje

Justin Bieber in Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber objavil vročo fotografijo

helena blagne Njena.si

Takšen je postal sin Helene Blagne

Svet

Češki premier je izgubil tožbo in ostaja na seznamu agentov komunistične tajne policije

Deli na:
Češki premier je izgubil tožbo in ostaja na seznamu agentov komunistične tajne policije

Foto: Reuters - Andrej Babiš

Češki premier Andrej Babiš je izgubil dolgoletno bitko s slovaškimi sodišči glede sodelovanja s komunistično tajno policijo StB v času nekdanje Češkoslovaške. Babiš namreč zanika sodelovanje in je zahteval, da ga slovaški inštitut za narodni spomin UPN izbriše s seznama nekdanjih agentov StB, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče je sicer svojo odločitev objavilo že konec januarja, a je sodba sedaj postala pravnomočna.

Babiš je bil na slovaških sodiščih precej uspešen, saj so ta večinsko presodila, da res ni bil agent, oktobra lani pa se mu je zalomilo. Ustavno sodišče v Košicah je namreč razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil Babiš med agente StB uvrščen neupravičeno. Sodišče je tako ugodilo pritožbi, ki jo je vložil inštitut UPN. Primer se je nato vrnil nazaj na okrožno sodišče v Bratislavi, ki je januarja odločilo v prid UPN, kar pomeni, da Babiš ostaja na seznamu nekdanjih agentov StB.

Ustavni sodniki so oktobra ocenili, da so bile pri izrekanju sodb v tem primeru kršene pravice UPN. UPN namreč v sporu glede registracije državljanov v dokumentih StB ne more biti tožena stranka. Poleg tega so sodišča naredila napako, ko so dovolila pričanja nekdanjih častnikov StB, saj so bili ti še vedno zavezani molčečnosti. Babiš pa bi lahko tožil slovaško notranje ministrstvu, so takrat še pojasnili sodniki.

"To pomeni, da je primer Babiš trenutno pravnomočen in zagotovo zaključen. Trenutno ne obstaja nobena sodna odločitev, ki pravi, da je Andrej Babiš neupravičeno zaveden kot agent tajne službe," so sporočili z inštituta UPN.

Na Slovaškem rojen Babiš je danes ponovno zagotovil, da ni bil nikoli tajni agent. Naznanil je še, da bo vložil tožbo proti slovaškem notranjem ministrstvu, tajni službi, morda pa bo šel tudi pred Evropsko sodišče za človekove pravice. "Torej ne govorite, da sem zagotovo izgubil," navaja Babiša slovaška tiskovna agencija Tasr.