Revija Reporter
Svet

Češki premier Babiš naj bi dal ugrabiti lastnega sina in ga odpeljal na okupirani Krim

STA

15. nov. 2018 6:00

Deli na:

Češki premier Andrej Babiš.

Reuters

Češki premier Andrej Babiš se zaradi domnevne ugrabitve svojega sina v povezavi s korupcijskim škandalom sooča s pozivi k odstopu, ki jih je zavrnil. Parlament bo sicer glasoval tudi o nezaupnici Babiševi manjšinski vladi, ki je na oblasti od konca junija letos.

Andrej Babiš mlajši je češkim preiskovalnim novinarjem povedal, da so ga sodelavci njegovega očeta lani na silo odpeljali na polotok Krim, ki si ga je leta 2014 Rusija priključila od Ukrajine. Namen te ugrabitve je bil po sinovih navedbah, da ga ne bi zaslišali v povezavi s korupcijskim škandalom, v okviru katerega naj bi Babiš starejši pred leti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo poneveril evropska sredstva.

Premier je zanikal navedbe svojega najstarejšega sina in dejal, da je psihično bolan in da jemlje zdravila, poročajo tuje tiskovne agencije. Zavrnil je tudi pozive k odstopu, pri čemer je poudaril, da za to ni razloga.

Opozicija je v povezavi z domnevno ugrabitvijo vložila zahtevo za glasovanje o nezaupnici Babiševi manjšinski vladi, ki jo poleg njegovega populističnega gibanja ANO sestavljajo še socialdemokrati (ČSSD), v parlamentu pa jo podpirajo komunisti (KSČM). Babiš se je danes sestal z vodjema obeh strank. Vse tri skupaj imajo v parlamentu 108 od 200 glasov. Izid glasovanja bo odvisen predvsem od ČSSD, v kateri se določeni člani že dlje časa zavzemajo za prekinitev sodelovanja z ANO.

64-letni premier pa se je sestal tudi s predsednikom skrajno desne stranke Svoboda in neposredna demokracija Tomiom Okamuro. Ta je izrazil pripravljenost, da bi lahko njegova stranka prevzela vlogo koalicijskega partnerja, če bi razpadla trenutna koalicija.