Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki predsednik Zeman vzel v bran premierja Babiša: v primeru obnove preiskave ga bo pomilostil

Deli na:
Češki predsednik Zeman vzel v bran premierja Babiša: v primeru obnove preiskave ga bo pomilostil

Miloš Zeman - Foto: Profimedia

Češki predsednik Miloš Zeman je v četrtek zvečer izjavil, da bo pomilostil premierja Andreja Babiša, če bi se tožilstvo odločilo proti njemu obnoviti preiskavo zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev. V opoziciji so se na te napovedi Zemana odzvali z ogorčenjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Češko državno tožilstvo je v začetku septembra po štirih letih ustavilo preiskavo proti Babišu, vendar pa ima vrhovno državno tožilstvo še tri mesece časa, da to odločitev spremeni in preiskavo obnovi. Preiskava proti Babišu je sicer potekala zaradi domnevne zlorabe dveh milijonov evrov evropskih subvencij pred desetletjem, v obdobju pred njegovim vstopom v politiko.

V t.i. aferi Štorkljino gnezdo gre za poneverbe v zvezi s subvencijami Evropske unije pri gradnji luksuznega hotelskega naselja na Češkem, v katere naj bi bilo vpleteno njegovo podjetje Agrofert.

Zaradi svojega podjetništva naj bi bil kot premier tudi v konfliktu interesov. Poleg tega naj bi Bruselj zahteval vračilo vseh subvencij iz evropskih strukturnih skladov, ki jih je njegovo podjetje Agrofert prejelo od leta 2017.



Multimilijarder in ustanovitelj populistične stranke ANO, proti kateremu so junija potekali najbolj množični protesti po padcu komunizma na Češkem, vse obtožbe zavrača. Na njegovo stran se je v četrtek zvečer v pogovoru za češko televizijo očitno postavil tudi Zeman.

To je močno razburilo opozicijo. Vodja konservativne Demokratske državljanske stranke (ODS) Petr Fiala je ocenil, da so Zemanove napovedi "hud udarec za vse, ki verjamejo v načela pravičnosti in enakosti pred zakonom". Vodja liberalno konservativne stranke TOP 09 Jiri Pospisil je Zemana obtožil zlorabe pooblastil, predsednik krščanskodemokratske Ljudske stranke (KDU-ČSL) Marek Vyborny pa je dejal, da politiki ne bi smeli izvajati pritiska na pravosodje.

Zemanov tiskovni predstavnik je sicer danes zagotovil, da Zemanove napovedi ne bi smele nikakor vplivati na odločitve vrhovnega državnega tožilstva, še poroča APA.