stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češki predsednik vendarle ne bo šel na vojaško parado v Moskvo

Deli na:
Češki predsednik vendarle ne bo šel na vojaško parado v Moskvo

Foto: Reuters

Češki predsednik Miloš Zeman se ne bo udeležil vojaške parade v Moskvi 9. maja, kot je sprva načrtoval, bo pa obiskal Moskvo. V času trajanje parade bo Zeman po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Jirija Ovčačka skupaj s slovaškim premierjem Robertom Ficom položil venec na ruskem vojaškem pokopališču.

Zeman se je sprva nameraval udeležiti parade v Moskvi, za razliko od več drugih evropskih voditeljev, ki so se temu zaradi ukrajinske krize odpovedali. Kot je pojasnil, želi na ta način izraziti hvaležnost Čehov, da jim ni treba več govoriti nemško. Pri osvoboditvi Češke v drugi svetovni vojni je namreč sodelovalo okoli 150.000 vojakov Rdeče armade.

Zaradi načrtovane udeležbe na paradi se je zato v domovini vsul plaz kritik, predvsem iz vrst opozicije in vladajočih socialistov. Češki krščanski demokrati, ki so del vladajoče koalicije, so celo zagrozili, da bodo onemogočili financiranje predsednikovega obiska v Moskvi, če se ne bo odpovedal paradi.

Češki predsednik se je spričo predvidene udeležbe na paradi tudi sprl z ameriškim veleposlanikom na Češkem Andrewom Schapirom, ki je kritiziral njegove načrte. Zeman je dejal, da ne bo dopustil, da bi mu katerikoli veleposlanik ukazoval glede njegovih poti v tujino.

Ovčaček je danes zatrdil, da se predsednik za odpoved udeležbe na paradi ob dnevu zmage ni odločil zaradi kritik doma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ruske oblasti naj bi ob tokratni okrogli obletnici zmage nad nacistično Nemčijo na moskovskem Rdečem trgu pripravile eno največjih in najrazkošnejših parad v zgodovini. Z njo želijo razkazovati svojo vojaško moč, še posebej v luči blokade Zahoda zaradi dogajanja v Ukrajini.

Voditeljev EU in predsednika ZDA Baracka Obame na paradi ne bo, pričakujejo pa npr. kitajskega predsednika Xi Jinpinga, severnokorejskega voditelja Kim Jong Una in srbskega predsednika Tomislava Nikolića.