Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cepivo AstraZenece primerno za poživitveni odmerek

Deli na:
Cepivo AstraZenece primerno za poživitveni odmerek

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Trenutno potekajoče študije, ki testirajo varnost in imunogenost cepiva proti covidu-19 Vaxzevria ter njegovo primernost za uporabo kot tretji poživitveni odmerek, so dale pozitivne rezultate, je danes sporočilo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca.

Predhodna analiza je pokazala, da je tretji poživitveni odmerek cepiva AstraZenece povečal imunski odziv na koronavirusne različice beta, delta, alfa in gama. Trenutna študija vzorcev pa je pokazala povečan odziv protiteles tudi na različico omikron, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Študija je potekala tako na predhodno cepljenih z AstraZeneco ali cepivi mRNA kot necepljenih odraslih, da bi določili varnost in imunogenost cepiva Vaxzevria in cepiva AZD2816, ki so ga razvili za preprečevanje širjenje različice beta.

Nadaljnje ločene preiskave so pokazale, da je tretji odmerek Vaxzevrie znatno povečal raven protiteles po primarnem cepljenju s cepivom CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech. Dodatne raziskave so predvidene v prvi polovici letošnjega leta.

AstraZeneca je podatke iz študije že predložila zdravstvenim organom po svetu zaradi potrebe po večji količini poživitvenih odmerkov.