reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cenzuriran Mohamed v risanki South Park

Deli na:

Zadnja epizoda risane serije South Park je bila predvajana v krepko cenzurirani različici – TV-mreža Comedy Central je vse omembe muslimanskega preroka Mohameda prekrila s piski, namesto njegove podobe pa so gledalci videli le črn pravokotnik z napisom CENZURIRANO.

Zadnja epizoda risane serije South Park je bila predvajana v krepko cenzurirani različici – TV-mreža Comedy Central je vse omembe muslimanskega preroka Mohameda prekrila s piski, namesto njegove podobe pa so gledalci videli le črn pravokotnik z napisom CENZURIRANO.

South Park kot mešanica na trenutke otročjega, zvečine vulgarnega humorja in družbene satire je za marsikoga neprebavljiv in negledljiv, a svoje tarče običajno obdeluje kar dobro in neusmiljeno. Svetih krav ni, serija se je z enako vnemo lotila zvezdnikov, politikov, religij, narodov, popularne kulture, stereotipov. Pred posmehom ustvarjalcev serije Matta Stona in Treyja Parkerja doslej ni bil varen nihče.

Očitno pa je Mohamed varen. Zaradi groženj muslimanskih skrajnežev se je Comedy Central odločil za cenzuro. Parker in Stone pravita, da je šlo izključno za odločitev TV-mreže, ki posledično na spletni strani serije tudi ni objavila sporne epizode. South Park je pred leti že prikazal Mohameda kot člana elitne skupine prerokov, verskih voditeljev in celo božanstev, ki se borijo z zlom. A to je bilo še pred 11. septembrom. Omenjena epizoda tudi ni več dostopna na spletu, dokler ne bo primerno cenzurirana.

Grožnje tokrat niso prišle iz Irana, iz katere od arabskih držav ali Afganistana, temveč iz Amerike. Član ameriške muslimanske skupine Revolution Muslim je na spletni strani skupine zapisal, da bosta Parker in Stone končala kot Theo van Gogh, leta 2004 ubiti nizozemski filmar in kritik radikalnega islama. Skupina ima sicer svoj sedež v New Yorku, njeni člani pa so med drugim na glas sanjarili o uničenju Izraela, slavili Osamo bin Ladna in niso skrivali svojega gneva nad politiko ZDA, pri čemer jih ščiti ustavno zagotovljena pravica do svobode govora. Revolution Muslim vztraja, da je šlo za opozorilo, ne za grožnje, a v tem primeru je bilo opozorilo podano na zelo dvomljiv način.

 

Pa se South Park navsezadnje sploh ni norčeval iz Mohameda, niti ga ni prikazal v negativni luči. Serija se je obregnila ob skrajneže in paničen odziv zahodnih medijev, ko gre za omembe in prikaz muslimanskega preroka. Teden dni prej je Mohamed že nastopil v takrat jubilejni 200. epizodi serije, a cenzura je bila v tem primeru dokaj blaga, prerokovega imena niso prekrili piski, za nameček pa so avtorji zgodbo zastavili tako, da se je vrtela okoli prikrivanja Mohamedove podobe. Ta teden je sledilo nadaljevanje in konec zgodbe o želji zasmehovanih slavnih osebnosti (med njimi so bili Tom Cruise, Bill Clinton, Miki Miška, papež Benedikt XVI. in Michael Jackson), da pridobijo Mohamedovo odpornost proti posmehu javnosti. Po vsem videnem je muslimanski prerok še naprej edini, iz katerega se nihče ne bo norčeval.