stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Celo levičarska francoska vlada je ugotovila, da je bil izgon romske družine zakonit

Deli na:
Celo levičarska francoska vlada je ugotovila, da je bil izgon romske družine zakonit

Foto: Reuters

Izgon 15-letne Leonarde Dibrani in njene družine na Kosovo je bil zakonit, je ugotovila preiskava, katere izsledke je danes objavilo francosko notranje ministrstvo. Kljub temu poročilo navaja, da bi lahko policija, ki je dekle pred deportacijo prijela na šolskem avtobusu, pri ravnanju izkazala boljšo presojo.

"Odločitev za izvedbo deportacije družine Dibrani je bila skladna s trenutno zakonsko ureditvijo," je ugotovila preiskava, katere rezultati so bili objavljeni na spletni strani ministrstva.

Dibranijevo, ki je z družino med obravnavo njihove prošnje za azil v Franciji živela štiri leta, so iz mesta Levier na vzhodu Francije izgnali v začetku meseca.

Potem ko so oblasti zavrnile njihovo prošnjo za azil, je družina zaprosila za pravico prebivanja v Franciji na podlagi predpisa, ki omogoča družinam s šolajočimi se otroci, ki so v državi nezakonito že več kot pet let, da pridobijo stalno prebivališče. A tudi to prošnjo so zavrnili.

Deportacija je v državi sprožila kritike, več tisoč francoskih dijakov pa je proti izgonu Dibranijeve in še enega sošolca protestiralo na ulicah. Razdelila je tudi vladajoče socialiste.

Večina kritik je letela na način, kako je policija postopala pri izgonu. 15-letnico so namreč prisilili, da je zapustila avtobus, poln njenih sošolcev, s katerimi je bila na šolskem izletu. Zatem so so jo skupaj z mamo ter petimi brati in sestrami izgnali na Kosovo. Njenega očeta so izgnali že dan prej.

Policija je sicer z namenom, da družino izžene, pred tem zjutraj obiskala njihov dom, a ugotovila, da je najstnica prespala pri prijateljici, s katero sta skupaj odšli na izlet.

Francoska zakonodaja prepoveduje ukrepanje proti mladim, medtem ko so v šoli ali njeni bližini, in kot ugotavlja preiskava, se policija ni zavedala posledic, ko se je odločila posredovati med šolskim izletom.

Čeprav avtobus ni bil blizu šole, pristojne oblasti niso izkazale "potrebne razsodnosti", še ugotavlja preiskava in predlaga spremembo zakona, tako da bi ta prepovedoval tovrstno posredovanje v času pouka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leonardin oče Resat Dibrani je poročilo vlade za AFP že označil za "katastrofo". Napovedal je, da bodo nadaljevali prizadevanja za vrnitev v Francijo, češ da so njegovi otroci na Kosovu tujci.