sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Castro je pred obiskom papeža pomilostil prek 3000 zapornikov

Deli na:
Castro je pred obiskom papeža pomilostil prek 3000 zapornikov

Foto: Reuters

Kubanska vlada je pred obiskom papeža Frančiška naslednji teden napovedala množično amnestijo, ki bo vključevala 3522 zapornikov. Gre za največje število pomiloščenih zapornikov po revoluciji leta 1959, je danes poročal državni časnik Granma. Odločitev bo stopila v veljavo v roku 72 ur.

Med tistimi, ki jih je vlada pomilostila, so starejši ljudje, stari 60 let in več, kronično bolni, ženske, mlajši od 20 let, ki nimajo druge kazenske preteklosti, ter tujci, za katere je Kuba njihovim domovinam že poslala pozive za povratek domov, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navaja časnik.

Pomiloščeni zaporniki so bili izbrani glede na naravo njihovega kaznivega dejanja, vedenja v zaporu, zdravstvene vidike in čas, ki so ga preživeli v zaporu.

Sicer pa je vlada Raula Castra 28. decembra 2011 pred obiskom papeža Benedikta odobrila pomilostitev 2991 zapornikom. To je bilo desetkrat več kot leta 1998, ko je le mesec po obisku Janeza Pavla II. januarja 1998 pomilostitve zapornikov odredil revolucionarni kubanski vodja Fidel Castro.

Tokratna pomilostitev je največja po revoluciji 1959, ki je na oblast pripeljala Fidela, tega pa je leta 2006 zaradi zdravstvenih razlogov zamenjal njegov brat Raul.

Januarja letos je Kuba v znak dobre volje ob zgodovinski otoplitvi odnosov z ZDA pomilostila 53 zapornikov, ki jih je Washington obravnaval kot politične zapornike, še navaja AFP.