stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bush starejši po skoraj dveh mesecih zapustil bolnišnico

Deli na:
Bush starejši po skoraj dveh mesecih zapustil bolnišnico

Foto: Reuters

Nekdanji predsednik ZDA George Bush starejši je včeraj zapustil metodistično bolnišnico v Teksasu, kjer so ga zaradi bronhitisa, kašlja in bakterijske infekcije zdravili vse od 23. novembra lani. Zdravniki pravijo, da bo nadaljeval s fizioterapijo, posebnih zdravil pa več ne potrebuje.

Ob odhodu domov je 88-letni Bush izrazil hvaležnost osebju bolnišnice za izjemno opravljeno delo, prav tako pa se je zahvalil vsem, ki so mu pošiljali želje za čim prejšnjo ozdravitev. Bush je vodil ZDA med letoma 1989 in 1993, pred tem pa je bil osem let podpredsednik v administraciji republikanca Ronalda Reagana.

V času druge svetovne vojne je bil mornariški pilot, kasneje pa med drugim kongresnik iz Teksasa in direktor obveščevalne agencije Cia. Znan je tudi po tem, da je skupaj s soprogo Barbaro ZDA podaril drugega predsednika z istim imenom in priimkom - Georgea Busha mlajšega, ki je vodil državo med letoma 2001 in 2009.

Bush in Barbara zadnja leta preživljata poletja na morju v Kennebunkportu v zvezni državi Maine, pozimi pa na jugu v teksaškem Houstonu. Nekoč fizično zelo aktiven predsednik, ki je še več let po slovesu od Bele hiše za svoj rojstni dan skakal s padalom, se danes med drugim sooča s Parkinsonovo boleznijo, zaradi česar se premika večinoma v vozičku.

S soprogo sta 6. januarja slavila 68. obletnico poroke in sta zapisana v zgodovino kot najdlje poročeni predsedniški par. Bush starejši, ki se je rodil junija 1924, je najstarejši še živeči nekdanji predsednik ZDA. Med živimi je še demokrat Jimmy Carter, ki se je rodil oktobra istega leta ter 66-letni demokrat Bill Clinton in prav tako 66-letni republikanec Bush mlajši, ki je od Clintona starejši za dobra dva tedna.