Revija Reporter
Svet

Brunejski sultan uvedel šeriatsko pravo: homoseksualce bodo kamenjali do smrti

STA

3. apr. 2019 12:40 Osveženo: 12:42 / 03. 4. 2019

Deli na:

Brunejski sultan

sta

V Bruneju so z današnjim dnem uvedli šeriatsko pravo, ki predvideva drakonske kazni za prešuštnike in homoseksualce. Čaka jih lahko tudi kamenjanje do smrti. Brunejski sultan Hasanal Bolkia je ob tem kljub mednarodnemu zgražanju pozval, naj se islamska pravila začnejo strožje izvajati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brunej, z nafto bogat sultanat na otoku Borneo, ki na severu meji na Južno kitajsko morje, preostanek pa obkroža Malezija, s tem postaja prva država v vzhodni ali jugovzhodni Aziji, ki bo imela šeriatsko pravo, kakršnega imajo na Bližnjem vzhodu, na primer v Savdski Arabiji. Državici kot absolutni monarh že pet desetletij vlada sultan Bolkia.

Nova pravila v sultanatu prinašajo stroge kazni tudi za tatove, ki jim grozi sekanje rok ali nog. Smrtna kazen je zagrožena tudi za žaljenje islamskega preroka Mohameda, in to tako za muslimane kot za druge.

Odločitev sultana za uvedbo šeriatskega prava je v svetu povzročila zgražanje. Združeni narodi so zagrožene kazni označili za krute in nehumane. Nekateri zvezdniki, med njimi predvsem igralec George Clooney in popevkar Elton John, pa so pozvali k bojkotu luksuznih hotelov v sultanatu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sultan je ob začetku izvajanja novega kazenskega zakonika poudaril, da je Brunej "država, ki je posvečena čaščenju Alaha". Dejal je, da si želi, da bi muslimane k molitvi pozivali na vseh javnih mestih, ne le v mošejah, da bi ljudi tako spomnili na njihove dolžnosti do islama.

Mednarodne kritike je zavrnil in dejal, da je Brunej "poštena in srečna država". "Vsak, ki pride na obisk, bo imel sladko izkušnjo in bo lahko užival v varnem in harmoničnem okolju," je dejal.

Analitiki sicer menijo, da je nova zakonodaja uperjena predvsem proti homoseksualcem, ki so jih v sultanatu že doslej preganjali. Že sedaj je bilo za homoseksualni spolni akt zagroženih do deset let zapora. Zdaj lahko moške čaka kamenjanje do smrti, ženske pa 40 udarcev s palico, še poroča AFP.

V organizaciji Human Rights Watch so ocenili, da Brunej uvaja "že v temelju barbarski sistem, ki predvideva arhaične kazni za dejanja, ki sploh ne bi smela biti kazniva".

Kaznovanje homoseksualnosti s smrtjo je v veljavi le v Savdski Arabiji, Iranu, Mavretaniji, Sudanu in Jemnu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.