900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanska tajna služba je vohunila za belgijskim telekomom

Deli na:
Britanska tajna služba je vohunila za belgijskim telekomom

Foto: Reuters

Britanska tajna služba GCHQ je po poročanju nemške revije Der Spiegel načrtno vohunila za belgijskim telekomunikacijskim koncernom Belgacom. Več zaposlenim v na pol državnem podjetju so tako podtaknili vohunsko programsko opremo, je razvidno iz dokumentov nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna.

Nemški tednik je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa omenjene dokumente pridobil prav od Snowdna.

Britanska tajna služba je ciljne osebe brez njihove vednosti preusmerila na spletne strani, prek katerih je njihove računalnike okužila s škodljivo programsko opremo. Na tak način je britanska tajna služba nato pridobila dostop do omrežja Belgacoma. Prav tako predvidevajo, da so na tak način pridobili dostop do roaming ruterjev, prek katerih se odvijajo mednarodne komunikacijske povezave. Domnevno naj bi bil cilj Britancev, da bi infrastrukturo Belgacoma uporabili za vohunjenje za lastniki pametnih telefonov.

Belgacom je sam izvedel interno preiskavo in v njej ugotovil, da je prišlo do napada na infrastrukturo podjetja. Podjetje je zaradi tega že vložilo tožbo proti neznani osebi. V številnih enotah IT sistema so namreč našli virus. V Belgiji je sum najprej padel na NSA, glede na razkrite dokumenta pa naj bi za vsem stali Britanci. Ti naj bi sicer uporabili vohunske tehnike, ki jih je razvila NSA.

Med večjimi strankami Belgacoma sta med drugim Evropska komisija in Evropski parlament. Belgijski premier Elio Di Rupo je minuli teden dejal, da gre za "napad na integriteto vladnega podjetja".

Belgacom je drugo podjetje, za katere se je sedaj poimensko izvedelo, da je bil tarča anglo-ameriškega vohunjenja. Pred tem je veliko pozornost zbudila novica, da je NSA vohunila za brazilskim naftnim koncernom Petrobras.