Rok Povšič Svet24.si

FOTO: Rok je peš odšel od doma, nato pa se je za...

carmen istanbul (3) Svet24.si

Carmen Osovnikar pobegnila v Turčijo

alojz ihan pl3 Svet24.si

Alojz Ihan: Lahko se zgodi, da bo omikron ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij Necenzurirano

Draga mati in foter, pustita me v šolo! #kolumna

Gino Tadej Podgornik Njena.si

Gino priljubljen med dekleti, Tjaše nikjer na ...

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Svet

Brez sankcij za Rusijo

Deli na:

Evropski voditelji na srečanju v ponedeljek v Bruslju, ki bo posvečen krizi med Rusijo in Gruzijo, ne bodo sprejeli sankcij proti Rusiji, je danes dejal neimenovani predstavnik francoskega predsedstva EU. Pojasnil je, da "čas za sankcije še ni prišel", poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropski voditelji na srečanju v ponedeljek v Bruslju, ki bo posvečen krizi med Rusijo in Gruzijo, ne bodo sprejeli sankcij proti Rusiji, je danes dejal neimenovani predstavnik francoskega predsedstva EU. Pojasnil je, da "čas za sankcije še ni prišel", poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelji EU bodo potrdili stališče, da je dogovor o prekinitvi ognja med Rusijo in Gruzijo v šestih točkah, ki je bil dosežen ob posredovanju predsedujočega EU, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, in predvideva umik ruskih sil iz Gruzije, treba spoštovati v celoti, je pojasnil predstavnik Elizejske palače v Parizu. Dodal je, da je unija še vedno v fazi pogovorov z Moskvo, čas za ukrepe pa po njegovih besedah še ni nastopil.

Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je sicer v četrtek dejal, da EU razmišlja, da bi proti Rusiji zaradi njenega ravnanja v rusko-gruzijski krizi uvedla sankcije ali kako drugače ukrepala. To je bilo prvič, da je francosko predsedstvo unije omenilo možnost sankcij proti Moskvi.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Andrej Nesterenko je danes dejal, da v Moskvi upajo, da "bo na vrhu EU razum zmagal nad čustvi". Dodal je, da pričakujejo, da bodo evropski voditelji podali "neodvisno in objektivno analizo razmer", konfrontacija pa po njegovih besedah ne koristi nikomur.

Po prvotnih napovedih francoskega zunanjega ministrstva bodo na vrhunskem zasedanju v Bruslju razpravljali o humanitarni pomoči in obnovi Gruzije. Govorili naj bi tudi o vprašanju oblike misije EU v Gruziji, za katero so se na izrednem zasedanju 13. avgusta v Bruslju sporazumeli zunanji ministri EU.

Medtem pa je predstavnik nemške vlade povedal, da Berlin pričakuje, da bodo na vrhu oblikovali pritisk na Rusijo, naj se drži dogovora o rešitvi krize. Kot je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade, Rusija zaenkrat dogovora ne spoštuje, saj njene sile še ostajajo v Gruziji.

Medtem pa so predsedniki Estonije, Latvije in Poljske na četrtkovem srečanju v Tallinnu poudarili nujnost napotitve mednarodnih opazovalcev v Gruzijo, ki bi podali objektivno oceno razmer ter preprečili, da bi se konflikt znova razplamtel. Zavzeli so se tudi za evropsko pomoč Gruziji, saj je bilo njeno gospodarstvo močno prizadeto.

Voditelji trojice novih članic EU so še poudarili, da mora biti unija odločna pri varovanju evropskih vrednot, in bili kritični do načrta francoskega predsednika Sarkozyja, češ da ne ščiti dovolj Gruzije.

Loading...