aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

Ana Nikolić obrez Svet24.si

FOTO: Fatalne ženske srbske in črnogorske mafije

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

princ william in kate Njena.si

Tako se je Kate poklonila princesi Diani

MARAAYA 1 (neobrezana) (1 of 1) Njena.si

Maraya: Nasmejana in skrivnostna

Svet

Breivik na sodišču pozdravljal z nacistično gesto

Deli na:
Breivik na sodišču pozdravljal z nacistično gesto

Foto: arhiv Reporterja

Desničarski skrajnež Anders Breivik je danes na sodišču v Oslu ob začetku prizivnega procesa dvignil roko v slogu nacističnega pozdrava.

Sodišče v Oslu je lani spomladi odločilo, da je norveška država do Breivika v zaporu ravnala nehumano, na kar se je pravosodno ministrstvo pritožilo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je 20. aprila razsodilo, da je država zaradi skoraj petih let, ki jih je Breivik preživel v izolaciji, kršila 3. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah. Glavni argument za pritožbo s strani norveške države pa je, da pogoji, pod katerimi Breivik prestaja 21-letno zaporno kazen, niso vključevali nečloveškega ali ponižujočega ravnanja.

Breivik ima v zaporu na voljo tri celice, kjer se lahko zabava z video igrami, gleda televizijo, na voljo ima računalnik brez internetne povezave, športne naprave, knjige in časopise.

Na prvem zaslišanju v prizivnem procesu v zaporu Skien, kjer prestaja kazen, je Breivik ob prihodu na prizorišče medije in druge prisotne pozdravil z značilno nacistično gesto. Sodnik ga je takoj opozoril, da je gesta žaljiva do sodišča in sporna glede na sodni primer.

Za prvi dan procesa je bil načrtovan ogled Breivikove celice in obrazložilo vlade, v katerem naj bi pojasnili, zakaj je Breivik nevaren, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do 18. januarja je načrtovanih šest zaslišanj.

Breivik je bil avgusta leta 2012 obsojen na 21 let zapora, kar je najvišja možna kazen na Norveškem, zaradi bombnega napada v vladni četrti v Oslu in strelskega pohoda na bližnjem otoku Utoya 22. julija 2011. Ubil je skupno 77 ljudi, večinoma mladih. Skrajni desničar naj bi ubijal iz jeze do muslimanov in norveške politike multikulturalizma. Kazen mu sicer lahko še podaljšajo, če ocenijo, da še naprej predstavlja nevarnost.