Revija Reporter
Svet

Brazilija: Bivša predsednika Lula in Dilma obtožena oblikovanja kriminalne združbe

STA

6. sep. 2017 10:03 Osveženo: 10:04 / 06. 9. 2017

Deli na:

Lula in Dilma Rousseff.

Arhiv Reporterja

Brazilsko tožilstvo je v okviru preiskave korupcije v državni naftni družbi Petrobras v torek uradno obtožilo nekdanja predsednika Dilmo Rousseff in Luiza Inacia Lulo da Silvo.

Obtožena sta oblikovanja kriminalne združbe z namenom nezakonitega pridobivanja denarja, sodišče pa mora zdaj odločiti, ali bo obtožnici sledilo sojenje.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v uradu državnega tožilca, naj bi se zločini, ki jih očitajo dvojici, dogajali od sredine leta 2002 pa vse do maja 2016. Takrat je kongres Rousseffovo - prvo žensko na čelu Brazilije, ki je predsedniški položaj nasledila od Lule - odstavil z mesta predsednice.

Levo usmerjena Delavska stranka, ki ji bivša predsednika pripadata, naj bi z ogromnimi podkupninami nezakonito pridobila kar 475 milijonov dolarjev javnega denarja, konkretno denarja iz Petrobrasa, državne razvojne banke BNDES in ministrstva za načrtovanje. Državni tožilec Rodrigo Janot trdi, da je bil kolovodja velike korupcijske operacije Lula.

Lula je bil sicer julija v ločeni zadevi že obsojen zaradi korupcije oz. sprejemanja podkupnin preko gradbenega podjetje OAS, za kar mu je sodišče izreklo devet let in pol zaporne kazni, a je napovedal pritožbo. Obtožbe mu posebej škodijo, saj si prizadeva znova zasesti predsedniški stolček.

Odkar je škandal, ki so ga poimenovali Operacija avtopralnica, leta 2014 izbruhnil, so bili tarča preiskav že številni vidni politiki in poslovneži, več jih je že tudi bilo obsojenih. Tarča preiskave naj bi bil že tudi sedanji brazilski predsednik Michel Temer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav preiskava zadeva več državnih podjetij, je v prvi vrsti osredotočena na Petrobras. Naftna družba naj bi sklepala močno preplačane pogodbe z drugimi podjetji, razliko - šlo naj bi za milijarde dolarjev - pa so si leta delili politiki in direktorji.