Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilci tudi po obljubah predsednice na ulice

Deli na:
Brazilci tudi po obljubah predsednice na ulice

Foto: Reuters

Brazilski protestniki so se kljub petkovim obljubam predsednice Dilme Rousseff, da bo povečala dostop do javnih storitev in okrepila boj proti korupciji v državi, tudi v soboto množično podali na ulice brazilskih mest. Vendarle pa se je zbralo precej manj ljudi kot v četrtek, ko jih je bilo na ulicah več kot milijon.

V mestu Belo Horizonte na jugovzhodu države se je med nogometno tekmo med Japonsko in Mehiko za pokal konfederacij zbralo okoli 70.000 protestnikov, ki so protestirali proti razsipništvu države za velike športne prireditve, kakršna bo prihodnje leto tudi svetovno nogometno prvenstvo.

Protestniki so se pred stadionom spopadali tudi s policisti, ki so morali nato uporabiti tudi solzivec in vodne topove. Vsaj 25 ljudi, med njimi tudi pet policistov, je bilo ranjenih, policija pa je prijela okoli 20 izgrednikov. Kasneje so protestniki začeli napadati še trgovine in banke ter jih zažigati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so se zbrali tudi v Sao Paulu. Zbralo se jih je okoli 35.000, nekaj manj, 30.000 pa jih je protestiralo tudi v univerzitetnem mestu Santa Maria, kjer je januarja v požaru v diskoteki življenje izgubilo 242 ljudi.

Predsednica Rousseffova je sicer v petek obljubila, da bo okrepila prizadevanja za boljšo Brazilijo. Protestniki zahtevajo cenejše stroške prevozov, več investicij v šolstvo in zdravstvo ter ostrejši boj proti naraščajoči korupciji.