Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bosanski Srbi: Če bo Škotska neodvisna, bo tudi Republika Srbska

Deli na:
Bosanski Srbi: Če bo Škotska neodvisna, bo tudi Republika Srbska

Foto: Arhiv Reporterja

Bosanski Srbi z zanimanjem spremljajo, kaj se bo zgodilo z referendumom na Škotskem. Če se bodo Škoti odločili za neodvisnost, bo šla Republika Srbska (RS) po isti poti, poroča srbski portal B92, ki se sklicuje pa agencijo AFP.

Potem ko se je od Ukrajine odcepil polotok Krim, prav tako naj bi iz Velike Britanije odšla Škotska, predsednik RS Milorad Dodik na glas razmišlja o odcepitvi iz multietnične Bosne in Hercegovine. Dodik je nedavno rekel, da pozorno spremlja, kaj se dogaja na južnem Tirolskem, na Škotskem in tudi v Kataloniji. Po njegovih besedah bodo to ključne izkušnje za RS.

Kot opozarja AFP, so taka razmišljanja zelo nevarna, saj lahko enostranske odločitve pripeljejo do novih oboroženih spopadov na Balkanu. Mnogi Srbi do danes niso sprejeli BiH za svojo državo. Profesor mednarodnih odnosov na univerzi v Banja Luki Miloš Šolaja pravi: »Če bo jutri razpisan referendum, bo večina Srbov za odcepitev«. Čeprav ta scenarij najbrž ni verjeten, Šolaja opozarja, da je RS že zdaj država, glede na pristojnosti, ki jih ima.

AFP meni, da so Dodikove izjave povezane s splošnimi volitvami, ki bodo 12. Oktobra. Predsednik je referendum in neodvisnost RS pač vključil v predvolilno kampanjo. Največja muslimanska stranka v BiH pa je že sporočila, da ne bo dopustila, da bi ozemeljska celovitost BiH kadarkoli prišla pod vprašaj.