Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolsonaru grozijo s tožbo, ker si je kljub okužbi s koronavirusum pred novinarji snel masko

Deli na:
Bolsonaru grozijo s tožbo, ker si je kljub okužbi s koronavirusum pred novinarji snel masko

Jair Bolsonaro nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa. - Foto: Reuters

V Latinski Ameriki in na Karibih, kjer so doslej potrdili več kot tri milijone primerov okužbe z novim koronavirusom, so v sredo o največ dnevnih okužbah poročali iz Mehike in Argentine. Medtem brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej razburja.

V Mehiki so potrdili 6995 novih okužb, skupno 275.003. S tem je država po številu okužb prehitela Španijo in je osma na svetu, poroča agencija Reuters.

V Mehiki, ki je peta na svetu po številu mrtvih zaradi covida-19, je po podatkih ministrstva za zdravje v zadnjih 24 urah umrlo še 782 bolnikov, skupno 32.796.

Predstavnik ministrstva za zdravje, ki je odgovoren za strategijo boja proti virusu, Hugo Lopez-Gatell je kljub temu ocenil, da epidemija popušča.

O rekordnem dnevnem številu dnevnih okužb poročajo tudi iz Argentine. Danes so jih potrdili 3604. To je prvič od izbruha epidemije v državi, da so jih potrdili več kot 3000, navaja Reuters.

Skupno so doslej potrdili 87.030 okužb. V zadnjih 24 urah covid-19 zahteval novih življenj; jih je pa doslej skupno 1694.


V najbolj prizadeti državi na celini in drugi najbolj prizadeti na svetu - Braziliji - so tudi v sredo poročali o novih smrtnih žrtvah covida-19. V zadnjih 24 urah je umrlo še 1223 ljudi, skupno 67.964. Potrdili so še 44.571 novih primerov okužbe, skupno že več kot 1,7 milijona.

Med okuženimi je tudi desničarski predsednik državee Jair Bolsonaro, ki nevarnosti virusa ne priznava, a so mu na testu v sredo potrdili okužbo.

Brazilsko združenje za tisk (ABI) je napovedalo, da ga bodo tožili na vrhovnem sodišču zaradi izpostavljanja novinarjev virusu in s tem ogrožanja njihovih življenj. Na novinarski konferenci v Brasilii, na kateri je v sredo sporočil, da je okužen, namreč ni spoštoval razdalje z novinarji in je snel zaščitno masko, poroča ameriški CNN.

Novinarske konference so se udeležili novinarji televizij CNN Brasil, TV Record in TV Brasil. Brazilski kongresnik Marcelo Freixo je sporočil, da je, zato ker je predsednik med intervjujem snel masko, zaradi kršenja kazenskega zakonika tožil Bolsonara.

Bolsonaro pa je v sredo z vetom razvodenil zakon, ki bi dodatno zaščitil v epidemiji prizadete staroselce kot še posebej ogroženo skupino. Z vetom je dosegel umik 16 določil iz zakona, med drugim, da jim mora vlada zagotoviti dostop do pitne vode in zdravil ter zanje zagotoviti postelje na intenzivnih oddelkih.

V 212-milijonski državi je okoli 900.000 staroselcev več kot 300 etnij. Po podatkih vlade je med staroselci, ki živijo na vasi, okuženih več kot 8000 ljudi, umrlo jih je 184. Po podatkih združenja za staroselsko prebivalstvo, ki upošteva tudi podatke v mestih, pa jih je okuženih 12.408, umrlo pa jih je 445, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih agencije Reuters je v sredo število okužb z novim koronavirusom po svetu preseglo 12 milijonov, umrlo je več kot pol milijona ljudi.