Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolni Navalni v zaporu nadaljuje gladovno stavko

Deli na:
Bolni Navalni v zaporu nadaljuje gladovno stavko

Foto: Reuters

Zaprti kritik Kremlja Aleksej Navalni je v ponedeljek sporočil, da po novem trpi še za kašljem in vročino, a je obenem zatrdil, da bo nadaljeval gladovno stavko, ki jo je v zahtevi po ustrezni zdravstveni oskrbi začel minuli teden.

Navalni je naznanil gladovno stavko minulo sredo, češ da mu zaporniški zdravnik zaradi hudih bolečin v hrbtu in otrplih nog zgolj predpisuje protibolečinske tablete, sicer pa mu ne nudijo zdravljenja. Njegova ekipa je naslednji dan sporočila, da je še pred začetkom stavke izgubil osem kilogramov, za kar naj bi bilo krivo odrekanja spanja v zaporu.

V ponedeljkovi objavi na Instagramu je nato Navalni navedel nove zdravstvene težave, s katerimi se spopada. Glede na uradne meritve naj bi imel povišano telesno temperaturo 38,1 stopinje Celzija in močan kašelj. "Seveda nadaljujem z gladovno stavko," je še dodal ob tem.

Kremlju naklonjeni moskovski časnik Izvestija je kasneje poročal, da so Navalnega zaradi znakov respiratornih težav, zlasti visoke vročine, prepeljali na opazovanje v zdravstveno enoto. Izvedli naj bi vse potrebne teste, vključno na novi koronavirus, je ob sklicevanju na vire v zaporu poročal časnik.


V taboru Navalnega tovrstne premestitve še niso potrdili, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijski voditelj v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije. Kolonija je znana po strogi disciplini.

Pred njegovim zadnjim javljanjem od tam so prokremeljski mediji v petek poskušali zavreči trditve o slabem ravnanju in pomanjkanju zdravstvene oskrbe. Videti naj bi bil povsem normalno, kolonija Pokrov pa da je "tako rekoč vzorna".

Navalni je v ponedeljek ta poročila zavrnil kot povsem neresnična. Kot je dodal, so od njegovega prihoda v kolonijo februarja že tretjo osebo od 15 v njegovi enoti hospitalizirali zaradi tuberkuloze, še poroča AFP.